Najnovije

ŠIPTARI PRIZIVAJU RAT! DAČIĆ UPOZORAVA: Prave Veliku Albaniju a Zapad ćuti, kakvo još zlo treba da se desi?!

Stvaranje carinske unije između lažne države Kosovo i Albanije, odnosno faktičko ukidanje granice poslednji je i do sada najozbiljniji korak koji vodi ka stvaranju 'velike Albanije'! Brisel i Vašington pod hitno moraju da reaguju jer, ako nastave da ćute kao do sada, biće potpuno jasno da nemaju ništa protiv ovog zločinačkog projekta!

Dačić (Foto: Jutjub)

Ovo poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji naglašava da je potpuno nedopustivo to što međunarodna zajednica ni jednom jedinom rečju nije osudila poslednju skandaloznu odluku parlamenta u Prištini.

Korak po korak

Kosovski poslanici usvojili su u sredu sporazum o objedinjavanju carina Kosova i Albanije. Ova odluka je, naglašava Dačić, usledila posle niza drugih nezakonitih odluka kojima se utire put stvaranju takozvane velike Albanije.

- Ako ih je ikada i bilo, sada su sve maske pale! Potpuno je očigledno da Albanci rade na ostvarenju svog nacionalističkog sna i sada već otvoreno stvaraju 'veliku Albaniju'! Odluka o jedinstvenim carinama jeste samo poslednja takva odluka u nizu. Setite se da su nedavno ukinuli kontrolu na granici između Kosova i Albanije, baš kao i roming. Ne znam šta još treba da se dogodi i kakvo zlo je neophodno da se desi da bi Brisel i Vašington reagovali i osudili ih!? Evo, vidite da EU i SAD sada ćute, iako je od odluke o ukidanju carina prošlo više od 24 sata. Nastavi li se ta tišina, biće potpuno jasno da oni nemaju ništa protiv ovog zločinačkog projekta. A ne moram ni da vam pričam koliku opasnost po mir na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi, predstavlja 'velika Albanija' - ističe Dačić i dodaje da će Srbija, uz pomoć i podršku svojih tradicionalnih saveznika, uložiti maksimalne diplomatske napore da spreči takve albanske pretenzije.

- Naši prijatelji na Zapadu ne bi smeli da zaborave da Albanci neće samo Kosovo i samo južni deo centralne Srbije, nego hoće i Grčku do Soluna, Makedoniju do Skoplja i Crnu Goru do Podgorice. Svako ko misli da je taj projekat 'velike Albanije' moguće koristiti i kontrolisati grdno se vara. Taj zločinački projekat mogao bi lako da izazove i rat u celoj Evropi - upozorava šef diplomatije.

I direktor kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje da je poslednjim potezom Priština praktično potvrdila postojanje "velikoalbanske unije".

- Ovaj potez Prištine protivan je Rezoluciji 1244, kao i svim drugim međunarodnim pravnim dokumentima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je predlagao stvaranje balkanske carinske unije, kako bi države bolje ekonomski sarađivale, ali je Priština to odbila. Sada vidimo zašto. Zato što je sve vreme želela etnički čistu velikoalbansku carinsku uniju - naveo je Đurić i takođe upozorio na ćutanje međunarodne zajednice:

- Zapad još jednom nije reagovao, iako bi takva vrsta recepta, koju primenjuje Priština, mogla vrlo lako da destabilizuje čitav Balkan!

Šta bi obuhvatala 'velika Albanija'

Pored Albanije i Kosova, "velika Albanija" bi obuhvatala teritorije Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

U njen sastav bi, po planu albanskih fašista, ušli Ulcinj, Plav, Rožaje i Podgorica (Crna Gora), zatim čitavo Kosovo, Preševo, Bujanovac, Leskovac, Vranje i Prokuplje, zapadna Makedonija i Skoplje, kao i deo Grčke do grada Janjine i ostrvo Krf (Grčka).

Šta je sve do sada urađeno

-Ukinuta kontrola putnika na prelazu sa Kosova u Albaniju

-Ukinut roming za mobilnu telefoniju između operatera na Kosovu i Albaniji

-Izgrađen autoput dug 137 kilometara koji povezuje Prištinu i Tiranu

-Zajedničke sednice dve vlade održavaju se godinama unazad

-Imaju potpisanu i Deklaraciju o strateškom partnerstvu

-Postoji elektronska razmena dokumentacije za tranzitno kretanje robe

-Prošle godine na Kosovu prvi put zvanično proslavljen Dan albanske zastave

-Usvojili sporazum o objedinjavanju carina Prištine i Tirane.

Sve je spremno za početak fudbalskog spektakla. A šta je Putin poručio pred početak Mondijala pogledajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA