Najnovije

SMRT VREBA NA NAŠIM ULICAMA: Nova droga u Srbiju stigla iz Kine

Nova, veoma opasna vrsta droge, stigla je u Srbiju iz Kine. Među mladima je popularna jer ima produženo dejstvo. NJeni efekti traju i do osam sati. U prethodnih deset dana troje tinejdžera umrlo je od predoziranja.

Ekstazi (Foto: Vikipedija)

Roze tableta novog ekstazija "redbul", pet puta je jača od uobičajene. Pretpostavlja se da je ova droga stigla iz Kine, a jedna doza može da izazove komu a potom i smrt.

"U sebi sadrži izuzetno velike količine već standardnog ekstazija koji se nažalost godinama ilegalno nalazi na tržištu", kaže Janko Samardžić, klinički farmakolog.

Konzument se, kažu stručnjaci, može lako prepoznati.

"Najčešće takva osoba vrlo lako stupa u kontakt sa osobama u okolini. To se još zove i 'hugdrug', dakle droga zagrljaja. Zatim osoba postaje podložna dejstvu elektronske muzike", navodi Samardžić.

Duža upotreba ovakvih psihoaktivnih supstanci osim zavisnosti, izaziva i psihičke poremećaje poput depresije, anksioznosti i šizofrenije.

"Detetu treba sve više i više para. S druge strane, ako mu roditelj ne da pare, dete ima svađalačke reakcije, svađalački je nastrojeno. Ono dete koje smo juče poznavali potpuno se menja, ide u nekom nepoznatom smeru, to je dobar pokazatelj", kaže psihološki savetnik Milan Radovanović.

Ono što zabrinjava jeste da se granica onih koji konzumiraju psihoaktivne supstance pomerila, pa po nekim istraživanjima mladi već sa 12 godina prvi put probaju tako nešto. Zato, tvrde stručnjači, najbolje je preventivno delovati.

"Treba voditi računa u koje grupe je dete ušlo, koju ideologiju ta grupa podržava. Negde vrlo lako roditelj može da prepozna na osnovu muzike koje dete sluša, na osnovu stila oblačenja. To su sve signali koji se od početka trebaju posmatrati", ističe Radovanović.

Nadležni najavljuju formiranje timova za borbu protiv narkomanije, koji će obilaziti osnovne i srednje škole i držati predavanja o narkomaniji i štetnim posledicama.

OVDE pogledajte bekstvo iz zatvora kao na filmu.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Narkomanija u Srbiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA