Najnovije

„Srbi su uvek osvajali borbe na bojištu, na zelenom tepihu i srozavali ih u evropskim salama na zelenoj čoji“

Na tribini u Kragujevcu, Boško Obradović, Dragana Trifković, Slobodan Samardžić, Dragan Todorović i Marko Pušica su istakli podršku Slaviši Ristiću kojem vlast crta metu, te su govorili o načinima rešavanja pitanja Kosmeta. Ova tribina je nastavak aktivnosti Radne grupe za KiM koju čine Dveri, Zdrava Srbija, Državotvorni pokret, Istočna alternativa, pokret Srba sa KiM Otadžbina i Narodni pokret.

Briselski pregovori (Foto: EU)

Učesnici su se složili da država mora aktivnim merama zaštititi srpsku imovinu i pomoći održivi povratak Srba na KiM što ne može kroz aktivnosti samo jedne vladine kancelarije; da treba vratiti ovo pitanje u SB UN i prekinuti pregovore u Briselu; da mora zahtevati poštovanje Ustava i Rezolucije 12 44 i  proglasiti KiM teritorijom pod okupacijom kako bi akti koje ilegalna vlast donosi bili međunarodno pravno ništavni, a čuli su se i predlozi o pozivu ruskoj vojnoj misiji u Srbiju.

Govornici su se takođe složili da se o ovoj temi mora što više govoriti i aktivno protiviti aktuelnoj politici jer se samo tako može pokazati ljudima da nisu sami u protivljenju izdaji Kosmeta i da mogu da utiču na odluke vlasti pritiskom.

Boško Obradović je pitao zašto je pismo Slaviše Ristića Putinu toliko zabolelo vlast. „Zato što direktno informiše Ruse o drugačijoj slici od one koju dobijaju od naše vlasti, zato što su to pitanje uputili baš Srbi koji žive na KiM i zato što raskrinkava sve laži a ključna je da je ovo patriotska vlast koja čuva KiM“ - rekao je predsednik Dveri.

„Kako to da je Vučić kao deo ratne vlade u puno gorim okolnostima branio Kosovo, a sada ga predaje u puno boljim međunarodnim okolnostima?“ - zapitao se Obradović i dodao da to jasno govori da je sad to nekom obećao.

„Nas koji se borimo protiv toga predstaviće kao izdajnike koji ruše vladu koja je navodno obezbedila mir.“ - smatra lider Dveri.

Marko Pušica je rekao da se Srbija povlačila sa KiM dugi niz godina i sada je taj proces doživeo kulminaciju. „Srbi su uvek osvajali borbe na bojištu, na zelenom tepihu i srozavali ih u evropskim salama na zelenoj čoji“ rekao je on i dodao da je pitanje šta ćemo sad uraditi na zelenoj čoji, u Briselu naročito s toga što pravno obavezujući sporazum ima karakter međunarodnog sporazuma.

Pušica je prisutnima govorio o ZSO i rekao da se o ovome govori kao o nečem što će odbraniti srpsku državu na KiM, ali da to nema veze sa pravnim sistemom Srbije već sa pravnim sistemom lažne države Kosovo jer tako pretpostavlja upravo Briselski sporazum.

„Sa ZSO Srbija priznaje da su Srbi na 15% njene teritorije nacionalna manjina, što je nonsens“ - rekao je Pušica.

Dragana Trifković je, komentarišući Vučićevu izjavu o izjašnjavanju naroda o KiM pitala: „Da li je pitao narod kad je postavio granicu na Jarinju, kada je ugasio srpske institucije, kada je zaposlio srpske policajce da služe Tačiju, ucenio Srbe da izađu na kosovske izbore, dodelio međunarodni broj, predao imovinu, sastavio Srpsku listu koja učestvuje u vladi sa Haradinajem itd“.

Kako je rekla, SNS nikad nije izneo platformu za KiM niti pitala građane šta o tome misle. „Zamislite da su napisali sve što su do sada sproveli, sa zaključkom da treba dostojanstveno kapitulirati.“  - rekla je Trifković i dodala da vojska SNS već ide po Srbiji i ubeđuje ljude da se sporazum mora potpisati.

Ona je istakla da su svi koji su protiv ove politike na meti što jasno pokazuje i hajka na poslanika Slavišu Ristića zbog pisma Putinu u kom je ogoljena politika Vučića prema KiM i Rusiji. „Srbija beži od saradnje sa Rusijom i koristi je samo za manipulaciju biračkim telom.“ - rekla je ona.

Prof. dr Slobodan Samardžić je govorio o protivrečnostima koje Vučić iznosi u svojim izjavama pa tako u jednoj kaže da mora pitati narod, a u drugoj, kada istraživanja kažu da je narod za zamrznuti konflikt, kaže da mora doneti odluku sam.

„Mi ne znamo kad je on obećao da će završiti sa Kosovom, ali imamo dokument koji to potvrđuje - Pregovarački okvir za pristupanje Srbije EU, koji predviđa potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma“ - kaže Samardžić i dodaje da se na nedavnom sastanku Vučića sa Tačijem razgovaralo samo o sporazumu iako je to u Srbiji predstavljeno drugačije.

„Ništa nije gotovo dok sve nije gotovo. Nije ni njemu lako, on zna da se ovako nešto ne može naći u našoj istoriji, ovakva izdaja“ smatra on.

Samardžić još ističe da je važna uloga Crkve i da je ona je na saboru reagovala jasno - ne može se otuđiti Kosovo te dodao da smo imali i vidovdansku inicijativu intelektualaca potpisanu u manastiru Slanci.

Dragan Todorović kaže da je ovaj sunovrat počeo sa Tadićem koji je izmestio ovo pitanje u EU. „A Vučić je bio jedan od glavnih organizatora mitinga Kosovo je srce Srbije, a sad to srce čupa.“ - podsetio je Todorović.

On smatra da je Rusija došla u poziciju da bez nje ne može da se odlučuje i da Srbija treba više da potencira ulogu ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Todorović je istakao da potpisivanje bilo kakvog papira jeste loše ali da to nije konačno i podsetio da su 1993. godine Rusija, Amerika i Engleska potpisale sporazum o nepovredivosti ukrajinskih granica, a da je danas situacija drugačija.

O sukobu Nikole Aleksića i organizatora Vidovdanskog protesta čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Žestoka kritika Miloša Kovića na račun Aleksandra Vučića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA