Najnovije

VEST O SRPSKOJ BEBI OBIŠLA ČITAV SVET: Priča o rođenju ovog dečaka počinje u Beogradu

Tridesetosmogodišnja Srpkinja i njena beba, prva na svetu rođena iz presađene materice majčine sestre, nakon porođaja u klinici „Sent Orsola“ u Bolonji osećaju se dobro i uskoro bi trebalo da budu puštene kući.

Ilustracija (Foto: pixabay)

Celim svetom odjeknula je vest da je pre dva dana na svet došla zdrava muška beba teška skoro tri kilograma. Ono što ovaj porođaj izdvaja od svih drugih jeste to što je ovaj dečak prva beba na svetu koja je rođena nakon što je bliznakinja donirala sestri svoju matericu.

Pored stručnog tima iz inostranstva, ovu Srpkinju u Bolonji je porađao i naš lekarski tim sastavljen od prof. dr Milana Milenkovića, koji je šef odseka za kancer i fertilitet na Univerzitetskoj klinici u Geteborgu, i prof. dr Miroslava Đorđevića, svetski priznatog hirurga u oblasti transrodne medicine i urologa Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj u Beogradu.

- Porođaj je trajao oko sat vremena. Majka se porodila carskim rezom, a prethodno je dobila epidural, te je sve vreme bila budna - objašnjava dr Đorđević za “Blic”.

S obzirom na to da novopečeni roditelji zbog obaveza već duže vreme žive u Italiji, naši lekari pobrinuli su se da ova majka dobije tim sačinjen od najboljih stručnjaka.

- Univerzitetski centar u Bolonji imao je odlične uslove za porođaj. Mama i beba su dobro, oporavljaju se, a uskoro bi trebalo da budu puštene kući. Ono što je zanimljivo, otac je takođe bio prisutan tokom celog porođaja i bodrio svoju suprugu - rekao je dr Đorđević.

Ovoj ženi je transplantacija materice urađena 26. marta prošle godine u klinici u Tiršovoj. Ona i njena sestra su jednojajčane bliznakinje, potpuno identičnog genetskog materijala.

- To je bio prvi put u svetu da je donor materice sestra bliznakinja, a ta transplantacija bila je 13. po redu u to vreme, a do sada je, prema zvaničnim podacima, ukupno urađeno oko 40 - priča dr Đorđević.

Šest meseci nakon presađivanja, urađen je prvi embrio-transfer, koji nije prošao kako treba. Na sreću, sledeći koji je urađen u oktobru bio je uspešan i iz te trudnoće pre dva dana rodio se zdrav dečak.

Ako ste na ovom spisku, dobićete 40.000 dinara, više OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto Putin ne podrži Dveri ili Šešelja?

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA