Najnovije

IŠĆENKO ZALEDIO EU: Sjedinjene Države žele da Ukrajinu prodaju Rusiji

U Helsinkiju će se Vladimir Putin i Donald Tramp baviti Ukrajinom uglavnom samo u okviru rusko-američkih odnosa. Moje je mišljenje da je glavni problem ukrajinskog pitanja danas u tome što Sjedinjene Države žele da Ukrajinu prodaju Rusiji, u situaciji kada Ukrajinu faktički nemaju a žele da na njoj nešto ućare.

Išćenko (Foto: Jutjub)

Piše: Rostislav Išćenko

Za Rusiju bi to bilo pogrešno jer ona može da čeka i da Ukrajinu dobije besplatno. Onda kada SAD dojadi da se prave kao da od Ukrajine imaju neku vajdu. Sve što SAD mogu dati Rusiji ne vredi nikakvih kompenzacija. Recimo, priznaju Amerikanci Krim – i šta?

Krim će imati status teritorije koja se (Rusiji) osporava sve dok ga Ukrajina ne prizna ruskim. Ili dok sama Ukrajina ne iščezne. SAD će i dalje tvrditi da nikada neće Krim priznati ruskim, a i da nikada neće priznati sadašnje stanje u Donbasu. Samo, njihovi ustupci nisu nikome potrebni – one ne mogu predložiti ništa kardinalno.

Rusija je već dobila sve što je mogla dobiti, a može dobiti i više – nezavisno od toga žele li to SAD ili ne žele. Situacija se za Vašington pogoršava, a Rusija može da još čeka.

Kompromisne varijante koje su bile predlagane 2014. i 2015. bile su povoljnije za SAD nego sve o čemu bi se moglo raditi sada. A kad prođu još dve godine – ni toliko im neće biti nuđeno…

Porošenko pozvao EU da se izradi „zajednički pristup“ za zaustavljanje projekta „Severni tok 2“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Išćenko o  Svetskom prvenstvu, sastanaku između Putina i Trumpa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA