Najnovije

POJAČAVAJU MOGUĆNOSTI: Za novu generaciju aviona, novo anti-G odelo

Novi, antigravitacioni skafanderi biće dizajnirani za Suhoj Su-57 lovac pete generacije.

Su 57 (Foto: RIA)

Odelo je već spremno za testiranje, kazao je direktor Istraživačko-proizvodnog preduzeća "Zvezda" Sergej Pozdnjakov.

„Radi se o jednodelnom skafanderu, koji se čvrsto pripija uz ruke i većinu tela. Testovi su pokazali da ispunjava zahteve G -tolerancije. Slede testovi njegovih letećih sposobnosti, nakon čega ćemo odlučiti kako dalje", kazao je Pozdnjakov.

Odela su već prošla testove na centrifugalnu silu.

Tokom pilotskih manevara anti-G odelo sprečava odvod krvi od mozga u abdomen i noge. Odelo pokriva delove tela ispod srca, i stvaranjem kontrapritiska u svojim komorama, u organizmu pilota ograničava nepravilnu preraspodelu krvi u njihovom telu, kada su izloženi prekomernom dejstvu gravitacione sile (g-ubrzanju) u toku letenja.

Ubrzanje (G) je jedan od glavnih fizičkih stresogenih uticaja na organizam posada vazduhoplova, i povezan je sa akrobatskim i borbenim letovima.

Pozdnjakov je kazao da će nova anti G-odela biti izručena ruskim VKS već od 2019. godine. NJihovo testiranje trajaće šest meseci.

Višefunkcionalni borac pete generacije Su-57 može da uništi sve tipove vazdušnih meta na velikoj i maloj udaljenosti, te da pogodi sve kopnene i pomorske ciljeve prevazilazeći PVO sposobnosti njihove odbrane.

Prvi Su-57 podigao se u nebo 2010. godine. On predstavlja kombinaciju jurišnog i borbenog aviona, dok novi materijali i inovativne tehnologije ovom avionu obezbeđuju aerodinamičku konfiguraciju kojom postaje slabo primetan za neprijateljske radare.

Belorusija napušta obračun u dolarima i pridružuje se rusko-kineskom valutnom sistemu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Glas Moskve

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA