Najnovije

PUTINOVA OSVETA: Nacistički ispadi u Rusiji koštaće Hrvate milione evra

Hrvatska kompanija nadrljala zbog ispada fudbalera na Mundijalu! Građevinska firma "Velestroj", koja već 20 godina gradi širom Rusije, našla se na udaru ruskih vlasti pošto su dvojica hrvatskih reprezentativaca u Sočiju skandirala nacistički pozdrav "Slava Ukrajini".

Putin (Foto: RIA)

Ovaj ispad koštaće milione evra Hrvate, koji su bili ubeđeni da će proći samo kažnjavanjem dvojice fudbalera od FIFA.

Upozorenje

Naime, odmah posle ovog skandala u prostorije moskovskog "Velestroja" upala je inspekcija, pretrkeljisala dokumentaciju i ustanovila niz nepravilnosti u poslovanju - rad na crno, očajni uslovi, nepoštovanje ugovora - zbog kojih će ova firma biti u ozbiljnom gubitku, otkriva izvor.

- Nema zezanja sa Rusima. Mislili su da će proći tako lako s Rusima, a gurnuli su im prst u oko usred njihove zemlje. Rusi su im se osvetili na najbolji mogući način, ne prljajući ruke, samo su pustili da inspekcija uradi svoj posao. To im je poruka upozorenja da im ne padne na pamet da nešto slično urade do kraja prvenstva ili će i ostale hrvatske firme proći poput ove - kaže sagovornik.

Inače, firma "Velestroj" je u vlasništvu hrvatskog biznismena i milionera Mihajla Perenčevića, doskora gotovo nepoznatog javnosti.

Milione je zaradio na naftnom biznisu u Rusiji, a zatim je poslove proširio preko Londona i Los Anđelesa, gde poslednjih godina živi. Međutim, hrvatski mediji prenose da se povlači u penziju i da mu je namera da zavlada Malim Lošinjem, ostrvom na kome je letovao kao dečak, i tu preseli deo biznisa. Nezvanično se pominje i da je finansirao hrvatsku vlast, pa je jasno kakvu su im Rusi poslali poruku.

Pokazna vežba

Saša Borojević, medijski strateg poznat po vezama sa Rusijom, kaže da ga ne čudi ovakva opominjuća reakcija Rusije.

- Kremlj je još krajem marta objavio protivmere nakon proterivanja ruskih diplomata iz SAD. Tada je Lavrov rekao: "Počinjemo s Amerikancima, a uskoro nastavljamo sa svima ostalima", zato mi ovo nije ništa neobično. Rusija je kroz samo jedan mali čin izvršila pokaznu vežbu šta će čekati hrvatsku ekonomiju ako uporno nastavi da toleriše fašizam i ustaške ispade prema Rusiji. Oni uvek vode računa o reciprocitetu davanja, ali i uzimanja. Sreća po Hrvatsku ekonomiju da Rusija nije aktivirala menice Sberbanke i u trenu uzela kompletan "Agrokor" i time urušila kompletnu ekonomiju Hrvatske i dovela do bankrota - napominje Borojević.

Činjenice:

22 godine "Velestroj" posluje u Rusiji

15.000 zaposlenih ima

59.385 biliona rubalja prihodovala firma 2014.

Našli se fašisti

Posle skandiranja fašističkog pozdrava "Slava Ukrajini" ukrajinski parlamentarci pružili su podršku dvojici hrvatskih fudbalera tako što su došli u hrvatskim dresovima i skandirali "Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj". Tamošnji političar Oleg Lajaško, oduševljen postupkom "kockastih" posle pobede nad Rusijom, održao je zapaljiv govor u Skupštini.

- Da li ste videli skandal sa hrvatskim fudbalerima koji je iznenada nastao jer su pobedu posvetili našoj zemlji, koja se bori protiv agresije? Hajde da svi danas, u ovoj sali i celom društvu, podržimo Domagoja Vidu i Ognjena Vukojevića, koji su kažnjeni sa 15.000 dolara jer su rekli "Slava Ukrajini". Momci, želimo vam pobedu u polufinalu, želimo da Hrvatska stigne do finala. Slava Ukrajini. Slava Hrvatskoj - rekao je on.

Izginulo šest srpskih radnika

Inače, firma "Velestroj" dobro je poznata u Srbiji. Ova firma već godinama vrbuje očajne srpske radnike za rad u Rusiji, koji tamo rade u očajnim uslovima i za isto takve plate. O kakvim uslovima je reč, najbolje govori tragedija iz 2015, u kojoj je život izgubilo šest srpskih građevinaca. Prilikom uviđaja ruski vatrogasci su izjavili da nije bilo aparata za gašenje požara.

Ako predsednik Amerike ode ljut sa samita iz Brisela kod Putina, to može biti opasno. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA