Najnovije

NOVI BLEF ŠIPTARA: Stopiraju pregovore da bi ih — ubrzali

Priština na sve načine želi da preskoči obavezu iz Briselskog sporazuma i da ne formira Zajednicu srpskih opština.

Vučić i Tači (Foto: Jutjub)

Samo nekoliko dana pošto je srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio da će se na sledeću rundu dijaloga u Briselu pojaviti sa statutom ZSO, kosovski mediji su objavili da je srpski upravljački tim dostavio nacrt statuta Zajednice koji je „u suprotnosti sa zakonima Kosova i preporukama Ustavnog suda“. Okarakterisan je čak i kao politički nekorektan.

Ove navode odmah je demantovao srpski tim, tvrdnjom da nikakav statut nije dostavljen Prištini, već redovan izveštaj o dosadašnjem radu na tom polju. Kako je rečeno, statut ZSO biće, kako je i predviđeno, predstavljen u Briselu, prvo odborima za implementaciju iz Beograda i Prištine, a zatim i u dijalogu na visokom nivou.

Takva manipulacija Prištine, kako tvrde sagovornici Sputnjika dr Dejan Mirović i politikolog Branko Radun, već je viđena i potpuno očekivana. Mirović kaže da je pravno gledano Srbija sve obaveze iz Briselskog sporazuma ispunila, dok Priština nije nijedno slovo.

Za nekoga ko na dnevnoj bazi tvrdi da želi da se pregovori sa Beogradom što pre završe, neobičan je ovoliki bojkot pregovora, pa se potvrđuje sumnja da Priština namerno odugovlači sa pregovorima.

Mirović veruje da potezi kosovskih Albanaca ukazuju na dve stvari — „ili da kupuju vreme ili da žele da nas ponize“.

Prema njegovim rečima, ako se stvari ovako nastave i „mi bi trebalo da postupimo kao i oni i da od našeg Ustavnog suda tražimo ocenu Briselskog sporazuma“.

„Imam utisak da oni čekaju da mi na sve pristanemo, a da ništa ne dobijemo, sem obećanja da će ZSO biti formirana. Zbog toga ne treba da žurimo ni sa kakvim potpisivanjima. Jer Prištini odgovara trend da mi ispunjavamo sve, a oni ništa“, veruje naš sagovornik.      

Politikolog Branko Radun, smatra da je Priština oprečna u svom ponašanju, jer sa jedne strane žuri da se pregovori privedu kraju, a sa druge ih opstruira. U tom kontekstu, naš sagovornik kaže da je vrlo moguće da nekom drugom, a ne Prištini, odgovara da se pregovori odugovlače.

„Oni sada mogu i da trguju sa ZSO, tražeći nove ustupke… Pitanje je da li neko iz međunarodne zajednice želi da od Kosova napravi žarište za neke buduće krize i sukobe… Ali da to stavimo na stranu“, kaže Radun.    

„Upravljački tim kao stručno telo sa jasno definisanim mandatom i ovlašćenjima, smatra da je svaki pokušaj politizacije naših aktivnosti kontraproduktivan i da šteti procesu dijaloga Beograda i Prištine, zaključuje se u saopštenju srpskog tima.

Pročitajte OVDE izjavu Vuka Jeremića da će učiniti sve da spreči sporazum sa Prištinom.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić Tači i Merkel

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA