Najnovije

Putin uzvratio udarac- produžio kontra-sankcije do kraja 2019. godine!

Predsednik Vladimir Putin je produžio embargo na proizvode iz zemalja koje su usvojile antiruske sankcije, a odluka je objavljena na portalu za pravne informacije.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Ograničenja će biti na snazi do kraja 2019. godine. Vladi se daju instrukcije da preduzme sve neophodne mere za sprovođenje uredbe, a dokument je stupio na snagu danom potpisivanja, danas - 12. jula.

"Da se od 1. januara do 31. decembra 2019. godine izvrše određene posebne ekonomske mere predviđene dekretom predsednika Ruske Federacije od 6. avgusta 2014. godine br. 560", navodi se u tekstu dokumenta.

Kako se eksperi govore, ovaj korak neće uticati na cene i inflaciju.

U avgustu 2014. godine, Putin je potpisao ukaz o zabrani uvoza u Rusiju određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv Rusije: SAD, EU, Kanada, Australija i Norveška.

Zabrana takođe uključuje meso, kobasice, ribu, morske plodove, povrće, voće, mlečne proizvode. Kako se zapadne sankcije nastavljaju, Rusija je takođe proširila svoj odgovor, najnovije do kraja 2018. godine.

Trenutno je na snazi nekoliko paketa sankcija EU protiv Rusije - ekonomske, pojedinačne restriktivne mere i sankcije prema Krimu, a koje se redovno produžavaju. Tako je 9. jula 2018. godine Evropska Unija objavila u Službenom listu EU odluku o produženju ekonomskih sankcija protiv Rusije za šest meseci. Pre toga, Brisel je na još godinu dana produžio paket restriktivnih mera protiv Rusije - zbog prisajedinjenja Krima.

Tako je 4. juna 2018. godine predsednik Putin potpisao Zakon merama suzbijanja neprijateljskih akcija Sjedinjenih Američkih Država i drugih država. Prema zakonu, vlada Ruske Federacije, po odluci šefa države, može da uvodi recipročne mere. Istovremeno, sankcije ne bi trebalo da utiču na određene vrste roba, čiji se analozi ne proizvode u Rusiji ili u drugim zemljama. Predsednik takođe može doneti odluke o kontra-sankcijama na osnovu predloga Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Tramp se nada da će jednog dana biti prijatelj sa Putinom, više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Nas niko nije slušao, poslušajte sada!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA