Najnovije

DAČIĆ: Toma napravio štetu kad je otkazao papi

Nisam naneo štetu državi objavljivanjem istine o papinoj poseti, već je štetu napravio Tomislav Nikolić tako što je prvo pozvao, pa onda otkazao posetu poglavara Rimokatoličke crkve.

Dačić (Foto: Jutjub)

Ovako ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovara na optužbe bivšeg šefa države da je "načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve". Nikolić je, za "Novosti", rekao da je papu pozvao kao šefa države, ali da je naglasio da poseta može da bude realizovana samo uz saglasnost SPC.

Kako nije dobio saglasnost Crkve, on je pozivnicu papi otkazao.

- Ako već mora da pita Crkvu, što je nije pitao pre nego što je uputio poziv - kaže Dačić za naš list. - Ovako smo ispali neozbiljni. A papa nije samo verski lider, već i šef države koja nije priznala Kosovo i koja nam je veoma važna u borbi za našu južnu pokrajinu. Evo, mi ćemo dopustiti da papa ode u Prištinu, a ne može da dođe u Srbiju. Nemojte da se posle žalimo ako Vatikan prizna Kosovo.

Dačić naglašava da je prvi čovek Vatikana išao u većinu zemalja u susedstvu i da oni nisu ništa manje pravoslavne od Srbije.

- Išao je u neke od njih na poziv šefa države, a negde na poziv patrijarha. Ja nemam pravo da pozovem papu, ali ako ga naša država već zove i on odgovara da prihvata poziv, neodgovorno je da se tek onda konsultuje Crkva i otkazuje poseta. Uostalom, ako Crkva već vodi državu, šta će nam onda takav predsednik.

Papina poseta Srbiji bila je dogovorena u januaru 2016. godine. Iz Vatikana su tada potvrdili 21. i 22. maj kao termin posete, a poslali su i notu kojom predlažu da vatikanska delegacija već 24. januara dođe u Beograd i počne pripreme. Međutim, u Srbiji su nešto kasnije raspisani republički izbori i to je iskorišćeno kao povod za otkazivanje dolaska pape. 

Što se javlja, kad ga nisam prozvao

Ne znam zašto se Nikolić uopšte javljao, kada ga ja nisam "prozvao" - kaže Dačić. - Odgovorio sam na tvrdnje da papa nikada nije ni nameravao da dođe u Srbiju. Nisam ga okrivio za to što papa nije došao, već sam izneo činjenice.

Ako EU usvoji ovo rešenje, Hrvatskoj će iz ruku biti izbijen adut za ucenjivanje Srbije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ministar Dačić u poseti Mozambiku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA