Najnovije

MILOV SAVETNIK: Dinkić ugasio URS, ostao dug od 153 miliona!

Nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića na našoj političkoj sceni nema skoro četiri godine, a dugovi Ujedinjenih regiona Srbije, stranke koju je vodio, dostigli su 182.375.211,85 dinara!

Mlađan Dinkić (Foto: Jutjub)

Račun URS, prema podacima Narodne banke Srbije, u blokadi je više od hiljadu dana. Partija koja je nestala iz političkog života posle neuspeha na izborima 2014. godine duguje bankama, nisu platili oglase za kampanju, niti kiriju za stranačke prostorije. Ova dugovanja će, najverovatnije, zauvek ostati nenaplaćena, jer URS nema svoju imovinu, pa poverioci nemaju šta ni da traže.

Za to vreme Dinkić se uspešno bavi konsultantskim uslugama u našoj zemlji, ali i Crnoj Gori preko svoje firme MD "Solušn", član je Upravnog odbora Zberbanke, a odnedavno je ponovo u žiži javnosti jer je angažovan da o ekonomskim pitanjima savetuje i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Prema našem zakonodavstvu, lider partije ne snosi odgovornost za dugove, a ne postoji ni mogućnost da stranka ode u stečaj, uz obrazloženje "da ne ostvaruje profit poput preduzeća".

Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti Srbija", objašnjava da i za stranke važe pravila dužničko-poverilačkih odnosa.

- Ako su se poverioci na neki način obezbedili hipotekama ili na neki drugi način, onda mogu da naplate dugovanja preko suda ili izvršitelja. Pretpostavljam da to ovde nije slučaj, a URS nema imovine, tako da nema ni odakle da povuku sredstva za dugove. Lider partije bi mogao biti odgovoran samo u slučaju ako se dokaže da novac nije korišćen za partiju nego za ličnu korist. Pretpostavljam da je novac korišćen za stranku, ali da usluge nisu plaćane.

Nenadić kaže da bi Zakon o finansiranju stranaka trebalo da se promeni i da se, na primer, uvede pravilo da stranke mogu da se oglašavaju prema finansijskim mogućnostima i da pre emitovanja reklama makar uplate avans. 

Prema podacima iz registra stranaka, koje vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, URS je upisan pod brojem 93. u junu 2013. godine.

- Nikada nismo dobili zahtev da se partija briše, tako da ona i dalje stoji u našoj evidenciji - rečeno je u Ministarstvu.

Inače, Ustavni sud je 2015. oborio pravilo da se partije, koje za osam godina ne osvoje nijedno odborničko ili poslaničko mesto, brišu iz registra i moraju ponovo da se registruju.

Pročitajte OVDE ko je pravosnažno oslobođen posle 12 godina.

Izvor: Novosti.online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dinkić je retko u medijima, al napravi neki izuzetak.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA