Najnovije

Može li vulkan da zatrese Nemačku?

Sve učestaliji zemljotresi u trouglu Bavarske, Saksonije i susedne Češke povod su geofizičarima da izađu u javnost sa pitanjem budi li se vulkan ispod nemačke pokrajine Bavarske.  

Vulkan na Havajima (Foto: Jutjub)

- Registrujemo pojačanu aktivnost - potvrdio je Torsten Dam iz nemačkog Centra za geoistraživanje u Potsdamu nemačkom listu "Fraje prese".

Ukazao je da zemljotresi postaju snažniji i da se cikličnost smanjuje.

Samo tokom proleća registrovano je više od 1.000 potresa tla, pri čemu se u većini slučajeva radi o mikropotresima, ali jedna desetina je mogla i da se oseti.

- Mislimo da posmatramo buđenje jednog vulkana - kaže on i dodaje da na to ukazuje više stvari, među kojima i činjenica da se u Egerer basenu puni rezervoar magme.

- Već tri decenije merenja u ovom regionu pokazuju rastući intenzitet. Pošto se radi o sporim procesima, to je relativno kratko vreme - objašnjava Dam.

NJegovu tezu potkrepljuje i činjenica da se aktivnosti tla od 1997. godine sve više šire. Sa senzorima na dubini od 400 metara Dam i njegov međunarodni tim žele da istraže događanja ispod tla.

- Tako ćemo imati šansu da registrujemo i slabe mikropotrese i bolje i dublje slušamo tlo - objasnio je Dam, dodajući da se nada da će još ove godine započeti potrebna bušenja.

Pročitajte OVDE da li je globalno zagrevanje prevara?

Izvor: Tanjug

Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A šta bi se desilo kada bi eruptirao vulkan u Italiji?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA