Najnovije

TRAMP STIŽE U SRBIJU! Dačić potvrdio posetu, ali pod jednim uslovom

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da će predsednik SAD Donald Tramp najverovatnije posetiti Srbiju za vreme svog mandata, ali da njegov dolazak u Beograd zavisi pre svega od rešenja problema Kosova.

Dačić (Foto: Jutjub)

- Poseta predsednika SAD zavisi od događaja na međunarodnoj sceni. Siguran sam da će Tramp u vreme svog mandata doći, ali se postavlja pitanje treba li da dođe sada ili kada se dođe do nekog rešenja kosovskog pitanja. U svakom slučaju, predsednik Vučić zvanično je pozvao Trampa da poseti našu zemlju i bilo bi dobro da do te posete dođe... - poručio je Dačić, dodajući da po pitanju Kosova Americi, Rusiji i drugim velikim silama treba ponuditi "vin-vin" predlog u kom svi ponešto dobijaju, ali i gube.

- U tome se ogleda politička veština. Težak je način na koji mi vodimo dijalog i ne znam kako bih izdržao da sam na mestu Marka Đurića... - naglasio je Dačić.

Trampov dolazak prethodno je potvrdio i predsednik Vučić, koji je rekao da još nije određen datum posete.

- Sa predsednikom Trampom sam razgovarao više puta i on mi je potvrdio da će doći. Međutim, znate kakav je raspored predsednika SAD, ne bih se čudio i da, na kraju, ne dođe. Nadam se i učinićemo sve da dođe... - istakao je Vučić.

Komentarišući ove navode, karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Srbija ima poseban interes da sa Trampom i njegovom administracijom uspostavi bliže kontakte.

- Takva poseta bila bi izuzetno značajna za dalje odnose. Rasplet oko Kosova mogao bi da bude povod za posetu. Dačić je u pravu, ako bi došlo do normalizacije odnosa na Kosovu, mogao bi da usledi i Trampov dolazak - podvlači Milivojević.

Poseta moguća već u novembru

Kako smo već objavili, lider Rusije Vladimir Vladimirovič Putin potvrdio je da će biti specijalni gost Srbije na obeležavanju 100. godišnjice od savezničke pobede u Prvom svetskom ratu koja je planirana u novembru, a nezvanično se spekuliše da bi tada u našu državu mogli da dođu lideri Francuske i SAD Emanuel Makron i Donald Tramp.

Izvinjenje za bombardovanje?!

Tramp pre dolaska u Srbiju treba da se distancira od NATO bombardovanja 1999. godine. Kosovsko pitanje zavisi od njegovog odnosa prema nasilnom otimanju pokrajine, kaže Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije.

Šiptari traže da ih u Briselu zastupa Tači i to je samo početak njihove liste zahteva. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA