Najnovije

AMERIKANCI GA HVALE: S-400 postaje još opasniji (VIDEO)

Mnogo hvaljeni ruski raketni PVO sistemi S-400 biće još ubojitiji. Na poligonu Kapusti Jar završena su ispitivanja nove rakete kojom će biti znatno povećan domet S-400. Nova raketa 40N6 moći će da gađa leteće ciljeve na daljini od 400 kilometara i na visini do 185 kilometara, a armija će je dobiti već krajem leta.

S 400 (Foto: RIA)

Sa novom raketom se mogu obarati i letelice napravljene po “stelt” tehnologiji, koje nazivaju nevidljivim.

U Moskvi sa ponosom tvrde kako S-400 nema premca na svetu i da u mnogo čemu prevazilazi američki “Patriot”. Čak i jedan broj zapadnih vojnih eksperata je priznao da je S-400 sa dosadašnjom raketom bio bolji od “Patriota”.

Glavna prednost je u dometu. I sa sadašnjom raketom S-400 ima domet najmanje 250 kilometara, dok američki “Patriot” doseže tek 160 kilometara. Ruski sistem, S-400 ima i bolji radar. Posebno je važno da posada S-400 može znatno brže da reaguje i dovede ga u bojevu gotovost. Za to im je potrebno svega pet minuta, a Amerikancima treba skoro sat. Prednost ruskog sistema je i što može da ruši i rakete i avione koji lete velikom brzinom.

Što se tiče cene, S-400 je takođe u prednosti jer je jeftiniji od američkog konkurenta. Ruski “Almaz-Antej” je napravio ne samo tehnički superioran raketni PVO sistem nego je i finansijski privlačniji. Tako američki “Patriot” košta između 550 i 700 miliona dolara, dok je ruski S-400 između 475 i 625 miliona dolara.

Kad se sve to zna, jasno je što ruska državna kompanija za prodaju oružja “Rosoboronoeksport” ima mnogo narudžbi. To je posebno zabrinulo “glavnog svetskog žandara” SAD i to iz tri razloga. Polako se ruši mit o superiornosti američke moderne vojne tehnike, drugo, zemlje koje budu nabavile te sisteme svaki agresor mora da respektuje, i treći, ništa manje važan razlog je da je Amerika dosad bila ne samo lider u prodaji vojne tehnike nego je zarađivala na modernim tehnologijama, što je najunosniji deo biznisa prodaje oružja. Sada je to ugroženo.

Zbog svega toga Donald Tramp po svaku cenu želi da zaustavi već dogovorenu prodaju S-400 Turskoj, a takođe i Indiji. Turska je već dala avans i jako je teško odustati od te kupovine. Zainteresovani za kupovinu su i Indija čiji je Savet za odbrambene nabavke 28. juna to već odobrio. Zainteresovani su Saudijska Arabija, Iran pa čak i Vijetnam.

Hoće li se ostvariti planovi Moskve da u narednih desetak godina zaradi na S-400 oko 30 milijardi dolara tek će se videti, ali će do tada ona već imati još moderniji i opasniji sistem S-500.

I Amerikanci ga hvale

Američki general Majk Holms, komandant avijacije SAD, kaže da se S-400 u pravom smislu može nazvati ubicom aviona pete generacije F-35.

- U odnosu na S-300 mogućnosti S-400 su daleko veće pa je i neuporedivo opasniji - izjavio je Holms i pozvao svoje kolege da pronađu način da neutralizuju taj sistem.

Još 1000 oklopnjaka

Kompanija “Uralvagonzavod” (UVZ) isporučiće više od 1.000 okplopnih vozila ruskoj vojsci do kraja ove godine, nakon što je isporučila preko 500 komada za prvih šest meseci. UVZ radi na modernizaciji tenkova T-72, T-80 i T-92 na nivo T-73B3, T-80BVM i T-90M.

Pročitajte OVDE kako izgleda Milov juriš na Moskvu posle Napoleona i Hitlera.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA