Najnovije

"Susret Putina i Trampa može dobro da posluži Srbiji i Republici Srpskoj"

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da čak i simboličan uspeh predstojećeg susreta ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa može dobro da posluži Srbiji, pa i Republici Srpskoj, posebno imajući u vidu novonastale tenzije u odnosima SAD i EU i NATO.

Tramp i Putin (Foto: RIA)

Kesić kaže da u ovim novonastalim tenzijama svaka percepcija da se Tramp dogovara sa Putinom može da stvori veliki pritisak na evropske zemlje da redefinišu svoje pozicije u vezi sa ključnim pitanjima, a posebno oko onih gde su, radi solidarosti i potrebe da se pokaže jedinstvo, sledile mnogo agresivnije stavove SAD, uključujući i neke u vezi sa Balkanom.

"Srbija bi mogla, ako jasno definiše državne interese, da iskoristi ovaj momenat u međunarodnim odnosima da ojača sopstvenu poziciju u vezi sa mnogim važnim pitanjima", rekao je Kesić.

Kesić smatra da će na prvom susretu predsednika Rusije i SAD teško biti prostora i vremena za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju o Balkanu, ali da svako poboljšanje odnosa i spuštanje tenzija između Moskve i Vašingtona otvara politički i geostrateški prostor za Srbiju i njene interese.

On veruje da postoji šansa da američki predsednik poseti Srbiju, ali da je potreban veliki trud i sredstva da bi se to postiglo.

"Srbija treba da iskoristi odlične odnose sa Moskvom kako bi igrala konkretnu ulogu po interese američke administracije u vezi sa poboljšanjem odnosa sa Moskvom. Srbija bi to najlakše ostvarila kada bi postala geopolitički značajna, kao mogući most između dve velike sile", smatra Kesić.

Pogledajte OVDE kako je NATO žurka u Makedoniji doživela debakl.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Glavne teme susreta Putina i Trampa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA