Najnovije

LUKAŠENKO DOLAZI I DONOSI ČETIRI LOVCA: Srbija će s eskadrilom MiG-29 biti najjača vojna sila u regionu!

Predsednik Aleksandar Lukašenko dolazi u posetu Beogradu do kraja godine. Minsk će tom prilikom poslati četiri ruska lovca koji će biti modernizovani na generaciju "četiri plus", a stručnjci tvrde da će Srbija s eskadrilom "migova 29" biti najjača vojna sila u regionu.

Lukašenko (Foto: Jutjub)

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko do kraja godine posetiće Srbiju i zvanično nam donirati još četiri borbena aviona "mig 29"!

Ovo potvrđuje beloruski ambasador u Srbiji Valerij Briljov, koji ističe da će se vojno-tehnička saradnja dve države tek razvijati. Nove četiri letelice biće remontovane na isti način kao i šest "migova" koje nam je prethodno poklonio ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin, čime će se unaprediti na "četiri plus" generaciju. Vojska Srbije će sa ovim pojačanjem imati ukupno 14 modernizovanih "migova 29" spremnih za punu operativnu borbu, što stručnjaci tumače kao potpunu nadmoć u regionu.

Putinova dozvola

Nova četira beloruska aviona biće isporučena Srbiji po istom principu i uslovima koje je Beograd sklopio sa Moskvom, budući da je reč o ruskoj tehnici.

- Do kraja 2018. godine planirana je poseta Aleksandra Lukašenka Srbiji. Kad je reč o razvijanju bilateralne saradnje u oblasti vojne opreme, mi imamo takvu vrstu opreme. Veoma aktivno radimo na snabdevanju i remontu vojne opreme. Ova saradnja nastavlja da bude relevantna - poručio je Briljov.

Prema njegovim rečima, predsednik Lukašenko treba da ide u zemlju u kojoj će biti pripremljen ozbiljan ekonomski program.

- Beloruska strana se nada da će proširiti industrijsku saradnju sa Srbijom. Beograd je zainteresovan za saradnju i razvoj odnosa u svim pravcima. Što se tiče trgovine, promet robe Belorusije i Srbije iznosio je oko 240 miliona dolara u 2017. godini. Očekujem da se to poboljša - naglasio je Briljov.

Štitimo naše nebo

Saradnja sa Belorusijom poboljšava odbrambene kapacitete zaštite vazdušnog prostora kako se ne bi desila situacija u kojoj taj posao obavlja neka druga zemlja umesto nas, kao u Crnoj Gori.

Dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons" Miroslav Bjegović kaže da će Srbija moći sama da brine o nebu.

- Vojno-tehnička saradnja sa Belorusijom ogleda se u poboljšanju odbrambenih kapaciteta zaštite vazdušnog prostora, kako se ne bi desila situacija u kojoj taj posao obavlja neka druga zemlja umesto nas. To je, recimo, slučaj sa Crnom Gorom. Jasno je da ovakvim potezom Srbija ima odbrambene namere, a ne bilo koji oblik pretenzije na tuđu tetritoriju - ističe Bjegović.

I bivši potpukovnik KOS LJuban Karan ocenjuje da je ovo jako važno zbog regionalne stabilnosti.

- Nakon posete američkog ministra odbrane Hrvatskoj, pohvale Zagrebu za zločinačku operaciju "Oluja" i najave da će ih SAD naoružati do zuba, modernizacija i jačanje vojske moraju se nastaviti. Oružje u Hrvatskoj nema gde da se upotrebi nego protiv Srbije i RS. Ovo može biti indirektna američka pretnja. Belorusija i Lukašenko su dokazani prijatelji Srbije, koji vide opasnosti i nastoje da nam vojno pomognu da očuvamo celovitost, nezavisnost i vojnu neutralnost - podvlači Karan.

Jaka vojska jača mir

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da Lukašenko i Putin shvataju da jedino vojno jaka Srbija može obezbediti mir u regionu.

- Za razliku od pojedinih država u regionu, jedino Srbija nema ambicije za otimanje tuđih teritorija. Zato i treba gajiti dobre odnose sa zemljama koje pomažu Srbiji da stane na noge i u industrijskom smislu - zaključuje Petrić.

Komandant kopnene vojske poručio da će Kosovo i Metohija ponovo biti pod kontrolom države Srbije, više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

MiG 29

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA