Najnovije

"Vučić fasciniran Đukanovićem i voleo bi da bude kao Milo" (VIDEO)

Predsednik Narodne stranke i nekadašnji ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić kazao je da su Srbi u Crnoj Gori, uz srpski živalj na Kosovu i Metohiji, najugroženiji narod u Evropi.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekao je da je jedan od prioriteta Narodne stranke zaštita prava Srba u regionu.

– Srbi u Crno Gori su, sa izuzetkom srpskog življa na Kosmetu, najugroženiji narod u Evropi. Vi danas u Evropi nemate situaciju da su jednom narodu tako drastično ugrožena sva prava, kao što je to slučaj sa Srbima u Crnoj Gori. To je jedna duboka istorijska anomalija, istakao je on.

Jeremić je ocenio da odnosi Crne Gore i Srbije nazaduju, uprkos pokušajima vladajućih struktura u obe zemlje da ih prikažu nikad boljim, dodajući da zabrinjava činjenica da vlast u Srbiji u potpunosti ignoriše probleme sa kojim se suočavaju Srbi u Crnoj Gori.

– Skandalozne su izjave čelnika vlasti u Srbiji koji govore o nikad boljim odnosima Crne Gore i Srbije, a realnost pokazuje veliku diskriminaciju srpskog naroda u Crnoj Gori, kazao je on.
Vučić fasciniran Đukanovićem

Jeremić je kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog servilnog odnosa prema crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, dodajući da odnosi Srbije i Crne Gore ne smeju biti taoci odnosa između Vučića i Đukanovića, već treba da budu u skladu sa dugoročnim interesima naroda.

– Vučić je u potpunosti fasciniran Đukanovićem i volio bi da bude kao Milo, odnosno da decenijama vlada na njegov način, istakao je on.

Jeremić je kazao da vidi mnogo sličnosti u načinu vladanja Vučića i Đukanovića, a zajedničko im je to što vladaju na način koji nije u skladu sa evropskim vrijednostima.

– Mnogo toga lošeg proizilazi iz te fascinacije Vučića Đukanovićem, naveo je on.

Jeremić smatra da slanju crnogorskih oficira u misiju KFOR-a na Kosmetu ne treba pridavati poseban značaj, dodajući da je fundamentalna greška koju je Podgorica napravila bila priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

– Ta greška nije napravljena slučajno, već se radilo o sračunatom koraku koji je za cilj imao trovanje odnosa između Crne Gore i Srbije, istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, veliki balast u odnosima Crne Gore i Srbije jeste opredeljenje zvanične Podgorice da za temelj novog crnogorskog identiteta izabere srbofobiju.

Potpis na ulazak KiM u UN, pa razgradnja RS

Govoreći o pregovorima o statusu Kosova i Metohije, Jeremić je kazao da razgovori u Briselu predstavljaju školski primer nekompetentnog pregovaranja od strane Vučića.

– U ovih nekoliko godina Vučićevog pregovaranja Albanci su dobili sve, a srpska strana nije dobila ništa, naveo je on.

Prema njegovim rečima, sledeći red poteza jeste pristanak Vučića da lažna država Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

– Kad Kosovo uđe u UN više im ne možemo ništa. Vučić sprema javnost u Srbiji na jedan takav potez. Nakon toga sledi razgradnja Republike Srpske, a potom ulazak Srbije u NATO, a cena jeste da Zapad podrži dalji ostanak Vučića na vlasti, kazao je Jeremić.

On je rekao da je posetu Crnoj Gori iskoristio da se upozna sa problemima sa kojima se suočava srpski narod. Jeremić se sastao i sa predsednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i funkcionerima te stranke.

U video prilogu pogledajte šta Jeremić misli o suđenje za aferu „Državni udar“, montiranim napadima na pukovnika Radovana Aleksića, o tome zašto se više ne organizuje manifestacija Dani Srbije u Crnoj Gori, da li je Srbija odustala od politike vojne neutralnosti, hoće li Zapadni Balkan biti pretvoren u kamp za emigrante, kao i šta predstavlja najveći bezbjednosti izazov u regionu.

Pročitajte OVDE pismo Srba iz Crne Gore upućeno Vučiću.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA