Najnovije

MAČVAN O USPEHU HRVATA: Ko je navijao za njih, navijao za branitelje (FOTO)

Reprezentativac Srbije Milan Mačvan prokomentarisao je na Tviteru ponašanje hrvatskih fudbalera i kontroverznu izjavu selektora "vatrenih" Zlatka Dalića na proslavi u Zagrebu.

Milan Mačvanin (foto: Jutjub)

"Bojim se da su mnogi koji su navijali za fudbalsku ili nogometnu reprezentaciju (kako god) u stvari navijali za branitelje i šahovnicu (protiv kojih naravno nemam ništa, jer sam tamo i rođen) ali da bar ne prelazimo neke granice u ljubavi koje su davno postavljene", poručio je Mačvan na Tviteru.

Naime, fudbaleri Hrvatske su juče stigli u domovinu, a istorijski uspeh slavili su sa čovekom koji poznat po veličanju ustaštva - osvedočenim srbomrscem Markom Perkovićem Tompsonom. Ono što je Mačvanu više zasmetalo od Tompsona je izjava selektora Hrvatske Zlatka Dalića, koji je sa bine poručio: "Ovo je za branitelje".

Mačvan je rođen 1989. u Vukovaru, gradu u kome je tri godine kasnije njegova porodica rešila da izbegne na teritoriju Srbije zbog miniranja srpskih kuća i lokala. Grad u kome je rođen potom je pretrpeo strašna razaranja, jer su se u toku krvavog raspada Jugoslavije tamo vodile velike borbe punih 87 dana. Vukovar više nikada nije bio isti, iako je sadašnji sastav stanovništva (57,37% Hrvata, 34,87% Srba, po popisu iz 2011, sličan onom iz popisa iz 1991, 47,18% - 32,31%). 

"S obzirom na to da sam rođen u Vukovaru, prva sećanja su vezana za neko odrastanje u ratu. Zbog dobro poznate situacije, morali smo da se selimo iz rodnog grada, pa sam sa majkom proveo jedan period u Novom Sadu. Kasnije smo se vratili kući, pa sam u šestoj godini krenuo da treniram košarku u KK Vukovar. Ali, ni tu nismo završili sa selidbama. Ponovo smo spakovali kofere i otišli u Bačku Palanku. A ja sam, naravno, opet bio pod obručima u lokalnom Dunavu. Tako da sam od ranog detinjstva znao da je košarka moja velika ljubav", rekao je kapiten naših "orlova" u jednom davnašnjem intervjuu.

A kada je upitan zašto je počeo da se potpuno posvećuje košarci - setio se čuvene trojke Saše Đorđevića. Dao ih je "Sale nacionale" više, Huventudu 1992. za evropsku titulu Partizana, Hrvatima na Eurobasketu u Španiji 1997... Mačvanov odgovor na jedno, sada već davno, pitanje Telegrafa "Da li je počeo da trenira košarku 2002. kada su naši osvojili svetsko zlato", glasio je ovako:

"Ne, počeo sam ranije, kad je Sale dao trojku, u Vukovaru sam krenuo da treniram košarku", rekao je Mačvan.

Koju trojku, onu 1997. ili 1992. godine?

"Onu važniju za nas Srbe iz Vukovara", pojasnio je Mačvan.

OVDE pogledajte kako je Vučić izdao Srbe na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hrvati se od sreće vraćaju na fabrička podešavanja, od sreće igraju uz užičko kolo

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA