Najnovije

OPET PRETNJE SRBIJI ZBOG KOSOVA: Ako ne rešite...

Uzroci poremećaja frekvencija u evropskoj strujnoj mreži nisu otklonjeni. Digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže ponovo neprecizni.

Kosovska Mitrovica (foto: Pravda)

Problema je već bilo početkom marta, kada se ispostavilo da je to tako zbog spora između Srbije i Kosova. Za razliku od koncerna drugih balkanskih zemalja, kosovska elektrodistribucija KOSTT nije član u evropskom savezu elektrodistribucija ENTSO-E.

To je tako jer Kosovo nisu priznale neke zemlje, na primer Srbija i zemlje EU poput Španije ili Rumunije. Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, to jest, mrežu u kojoj distributeri moraju da minimiraju oscilacije. 

Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora. Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da smiri oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osetne i napolju.

Kompenzacioni program nije rešenje
Beograd iz političkih i finansijskih razloga nema interesa da Kosovo postane samostalna regulatorna zona. Jer, do sada su Srbi ubirali novac od prodaje viška struje Albaniji, Makedoniji ili Crnoj Gori, a ta dobit bi zapravo trebalo da ide nadležnom operateru, a to je KOSTT, rekao je u martu zamenik direktora međunarodne energetske zajednice „Enerdži komjuniti“ Dirk Bušle. 

Evropski operateri su aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Ali to nije trajno rešenje i sada je ENTSO-E zapretilo sankcijama Srbiji ukoliko ne reši problem sa Kosovom. Nigde nije rečeno kakve bi te sankcije mogle biti ali ENTSO-E na svom internet-portalu piše da bi do njihove primene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji „jasno odsustvo volje da se problem reši.“ 

OVDE pogledajte šta je na poklon od Brisela dobila Priština zahvaljujući Vašingtonu i Beogradu.

Izvor: B92/DW

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šiptari kradu manastirsku zemlju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA