Najnovije

RUSI NE OSTAVLJAJU ASADA: Povratak dela ruskih trupa iz vojne baze Hmejmim uoči samita Putina i Trampa

Rusija je iz Sirije vratila 13 aviona i 14 helikoptera, kao i 1.140 vojnika i oficira - potvrdio je ruski predsednik Vladimir Putin. Mnogi analitičari su to protumačili kao želju rukovodstva u Kremlju da pokaže pred samit 16. jula u Helsinkiju, gde će se sresti Putin i Tramp, da ne nameravaju da tamo stalno ostanu i da prednost daju mirnom rešenju budućnosti Sirije.

Asad i Putin (Foto: RIA)

U nedelju je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da se iz Sirije vratilo još 150 vojnih policajaca. NJima su na aerodromu vojne baze Hmejm u Siriji uručene državne nagrade, a zatim su avionom IL-76 prevezeni u Mozdok, u Severnu Osetiju, na Kavkazu. Boravili su u zoni deeskalacije, gde su posmatrali kako se poštuje prekid vatre i pratili humanitarne konvoje.

Pre toga je Ramzan Kadirov, predsednik Čečenije, izjavio da su se 393 vojna policajca iz te ruske republike vratila kući. U čast povratka vojnih policajaca u Groznom je organizovan svečani miting.

To što su smanjili broj aviona i helikoptera u Siriji ne znači da Rusi neće moći da iz vazduha, ako zatreba, pomognu armiji sirijskog predsednika Bašara el Asada. Ohrabrujuća je vest da je Amerika odbila da daje podršku jedinicama "Slobodne sirijske armije" koja ratuje sa armijom lojalnom Asadu na granici sa Jordanom. Nesporno je da je sve veći broj mesta koja su pod kontrolom sirijske regularne vojske.

Ruski vojni analitičar iz Asocijacije rezervnih oficira Aleksandar Ovčinikov ističe da ne treba očekivati da će u Helsinkiju doći do značajnijeg dogovora Putina i Trampa o Siriji, jer je Vašingtonu i dalje cilj da uklone legitimno izabranog sirijskog predsednika Asada. Osim toga, Amerikanci žele da imaju pod svojom kontrolom delove teritorije istočno od Eufrata koji su bogati naftom. Ovčinikov upozorava da Izrael već bombarduje iranske vojne štabove u dubini Sirije.

Naravno da Rusi neće do kraja povući svoju vojnu tehniku i vojnike iz baza u Siriji. Moskva je previše uložila u rešavanje sirijskog problema i sigurno neće dozvoliti da se ekstremisti ponovo pregrupišu i organizuju da povrate teritorije koje je oslobodila vojska lojalna Asadu. Bez ruske pomoći sirijskoj armiji tamo bi islamski teroristi mogli da krenu u žestoki revanš.

Toga je svestan i Asad koji visoko ceni to što su mu u kriznim trenucima Rusi priskočili u pomoć. On je pre par dana ruskoj TV kazao da prijateljstvo između dve zemlje traje više od 60 godina, a Dogovor o vojnoj saradnji između Moskve i Damaska je potpisan pre 40 godina. 

Izraelski tenkovi na granici

Izraelska vojska je saopštila da je postavila dodatne tenkove i artiljerijske jedinice duž granice sa Sirijom iz predostrožnosti zbog povećanih borbi između snaga odanih Asadu i pobunjenika duž granice, kao i zbog sprečavanja ulaska izbeglica.

Akademik Dušan Teodorović pozvao je javno predsednika Republike Aleksandra Vučića da podnose ostavku zbog izjave da Srbija na Kosovu danas nema ništa, i to posle šest godina pregovora u Briselu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA