Najnovije

DA LI SE SPREMA UKLJUČENJE AMERIKE: Brisel "tesan" za dijalog

I naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koju evropski posrednici planiraju u narednim nedeljama verovatno će biti repriza onoga što se čulo u sredu na sastanku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Zato će letnja pauza u radu evropskih institucija biti šansa da se Beograd u međunarodnoj areni izbori za mogućnost pravih pregovora, možda i uz uključivanje novih aktera.

Briselski pregovori (foto: Jutjub)

Kako stvari stoje, sve dok predstavnici Prištine budu iznosili želju da od Beograda jedino hoće da čuju: "priznajemo Kosovo za državu", na briselski proces neće moći da se stavi tačka.

Da sledi široka akcija za pridobijanje podrške za kompromisno rešenje, u četvrtak je najavio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, rekavši da će Beograd pokucati na svaka vrata i da se za interese Srbije ne bori samo u Briselu, već i u razgovorima sa ostalim zvaničnicima - Rusima, Amerikancima, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, podsetivši da je u Parizu dobijena javna podrška za postizanje kompromisa.

On je ocenio i da bi najlakše bilo kad bi srpski predstavnici razgovarali samo sa Albancima, ali da su u razgovor uključeni i neki od predstavnika najmoćnijih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Prema mišljenju Aleksandra Gajića iz Instituta za evropske studije, u dijalogu se ništa neće promeniti dok Priština ima rezolutni stav da ne želi ništa osim priznavanja Kosova, za šta ima podršku zemalja Kvinte. Iako će, kako predviđa, predstavnici Prištine sa istom takvom pozicijom doći u Brisel i na sledeću rundu, on smatra da Beograd treba da ode i na taj sastanak, kako se ne bi suočio sa prebacivanjima da opstruiše pregovore.

- Srbija teško može da utiče na zemlje Kvinte u potrebnoj meri, ali bi mogla da dobije podršku drugih velikih zemalja, najpre Kine i Rusije, da se format pregovora promeni jer postojeći očito ne daje rezultate. Ukoliko bi tokom leta došlo još do pet-šest povlačenja priznavanja Kosova, sve bi to moglo da stvori atmosferu u kojoj bi se razmišljalo o povratku dijaloga pod okrilje UN. Ukoliko dijalog ostane u postojećim okvirima, Srbija ne može da se nada da će se stvari pomeriti u željenom smeru - kaže nam Gajić.

Đurić je rekao i da je Srbija suočena sa dilemom da li želi da postigne dogovor ili ne, ali da se mora biti svestan posledica ukoliko do dogovora ne dođe:

- Mogu se očekivati novi sukobi ukoliko se ne postigne dogovor.

On tvrdi da predsednik Vučić neće prihvatiti priznavanje, ali da je spreman na neku vrstu kompromisa.

OVDE pogledajte zašto Moskva tvrdi da će Srbija da se raspadne ako potpiše sporazum sa Prištinom.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poslednji briselski pregovori

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA