Najnovije

ORUŽJE IZ BOSANSKE FABRIKE U RUKAMA ID: Pronađena velika količina oružja

Novinar „Independenta” u Alepu pronašao i uputstvo za mitraljez kragujevačkog „Zastava oružja”

Sirija oružje (foto: RIA)

Oružje proizvedeno u bosanskoj fabrici BNT-TMiH, koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama ekstremista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, piše britanski „Independent”.

Reč je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

Novinar „Independenta” Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u Bosni, sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

„To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm, to je NATO standard”, rekao je Krnjić.

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

„To je bio deo isporuke 500 minobacača. Sećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) su došli u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine”, rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

„Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja pre nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja posle rata (u Bosni) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovde ... i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja”, rekao je Krnjić.

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi „Independent” dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog predsednika Bašara al Asada – islamista Nusra Fronta/Al Kaide na severu Sirije u roku od šest meseci od otpremanja iz fabrike u Bosni.

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za „Independent” da Saudijska Arabija ne daje „praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili Islamska država) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji”.

Ambasada navode „Independenta” opisuje kao „nejasne i neosnovane” i dodaje da je Saudijska Arabija „vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rešenju sukoba u Siriji, dok u isto vreme sarađuje sa susedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma”.

Fisk piše da je po ulasku u Alepo pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača „Hadžis erkraft kompani”.

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Alepu, među kojima i za mitraljez Kojot MO2 na 20 stranica kragujevačke fabrike „Zastava oružje” pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću.

On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

„Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od Zastave u poslednjih 15 godina”, rekao je Brzaković.

OVDE pogledajte koji je novi cilj SAA

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borbe sirijske vojske protiv džihadista pre neki dan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA