Najnovije

STRAVA I UŽAS! Devojčica silovana, drogirana i prisiljavana na prostituciju

Protiv žene - makroa koja je podvodila maloletnicu iz Doma za decu bez roditeljskog staranja u Skoplju, podignuta je optužnica.

Ilustracija (foto: Pixabay)

Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije iz Skoplja podiglo je optužnicu protiv tri osobe za krivično delo "trgovina detetom".

Na optuženičku klupu će sesti žena - makro, koja je podvodila maloletnu štićenicu Doma za decu bez roditeljskog staranja i još dve osobe koje su znale da je devojčica žrtva trgovine ljudima, ali su nastavili da je seksualno iskorišćavaju.

U optužnici se navodi da je prvooptužena bila makro devojčice, koju je, koristeći njenu nemoć, prevarom, na silu i preteći joj, terala da se prostituiše od početka decembra 2017. do 6. februara ove godine u Kavadarcima, Radovišu, Štipu i selu Misleševo blizu Struge. Žena je, kako se navodi u optužnici, "ekploatisala maloletnicu za seksualne aktivnosti, a za novčanu ili drugu nadoknadu je prodavala, nudila na prodaju i organizovala prisilni brak devojčice".

Tužilaštvo nije saopštilo identitet maloletnice i žene - makroa, ali se zna da je reč o bivšoj maloletnoj štićenici Doma za zbrinjavanje dece "25. maj" iz Skoplja, romske nacionalnosti, R. I. (12), koja je 14. februara ove godine morala da abortira na Klinici za ginekologiju.

Devojčica je, kako su tada saopštili iz policije, godinama živela u paklu. Ona je više puta bila silovana, drogirana i podvođena, a terali su je i da prosi. Nakon abortusa smeštena je na bezbedno, u prihvatilište, gde stručna lica rade sa njom da bi prebolela sve traume koje je preživela.

U međuvremenu, policija je otkrila i uhapsila ženu - makroa, M. D. (42) iz Kavadaraca, na jugu Makedonije, koja je devojčicu terala da se prostituiše za novac i da po ulicama za njen račun prosi.

Javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije sada je protiv M. D. podiglo optužnicu zbog krivičnog dela "trgovine detetom", za koje je predviđena kazna od najmanje 10 godina zatvora. U optužnici se navodi da je M. D. prisiljavala maloletnu R. I. da pruža seksualne usluge većem broju muškaraca za određenu novčanu nadoknadu, a pored seksualne eksploatacije, ona je devojčicu terala da za njen račun i prosi.

Ovaj i još dva slučaja sa štićenicama Doma za zbrinjavanje dece "25. Maj" i "Ranka Milanović" u Skoplju, otkrio je Evropski centar za prava Roma (ECPR) sa sedištem u Budimpešti, tvrdeći da se u Makedoniji vrši "seksualno zlostavljanje romskih devojaka pod državnom zaštitom".

ECPR optužuje da su kroz isti pakao u Domu za zbrinjavanje dece prošle još dve devojčice romske nacionalnosti, V.A. (16) i L.A. (13). One su predstavnicima Evropskog centra ispričale da ih je stariji muškarac, zaposlen u Domu, vodio na staru železničku stanicu i tamo silovao. NJihova majka je prijavila slučaj policiji, a ginekolog je potvrdio da su zaista bile žrtve seksualnog nasilja.

Zbog pakla koji je preživela maloletna R. I. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je podnelo 11 krivičnih prijava protiv svih odgovornih i stručnih lica u Centru za socijalni rad Skoplja, a direktor Doma "25. maj" je podneo ostavku.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku priznaju da je slučaj sa trudnom devojčicom R.I. pokazao sve anomalije urušenog sistema socijalne zaštite, pogotovo kada se radi o deci. Na to ukazuje i činjenica da su u međuvremenu još dve devojčice iz Doma "25. Maj" ostale u drugom stanju. Jedna od njih je abortirala, a druga devojčica (17) nije htela da prekine trudnoću.

Prema informaciji ECPR, dve trećine dece iz Doma "25 Maj" su romskog etničkog porekla, a dokazi o sistematskom seksualnom maltretiranju romske dece u toj ustanovi upućuje na činjenicu da će se sva ova deca, kako strahuju u ECPR, nalaziti u opasnosti sve dok vlasti nastave da ignorišu ono što se tamo dešava.

OVDE pogledajte sve o zločinima OVK.

Izvor: telegraf. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Grupno silovanje u Indiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA