Najnovije

NISU SVE PROTERALI U OLUJI: Spisak poznatih Hrvata koji kriju da su Srbi!

Na čelu su hrvatskih državnih organa, igraju za hrvatsku reprezentaciju, omiljene su estradne zvezde u Lijepoj njihovoj, diče se hrvaštvom, a zapravo su - Srbi.

Prognani Srbi tokom "Oluje" (Foto: Jutjub)

Fudbaleri Luka Modrić, Mario Mandžukić, Danijel Subašić, Ivan Rakitić, Dario Srna, teniser Goran Ivanišević, političari Stjepan Mesić, Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Branko Grčić, kao i pevači Doris Dragović, Oliver Dragojević, Severina, Marko Perković Tompson, Danijel Popović, Boris Novković... Sva ta navodno čuvena hrvatska imena u stvari su srpska.

Odrekli se krsne slave

Nečiji preci branili su srpske gradove, nečiji potpisivali pravoslavne dokumente, slavili Svetog Luku i Đurđevdan. To ističe istoričar i etnolog Božidar Kljajević, stručnjak koji se 44 godine bavi istraživanjem rodoslova i koji je napisao nekoliko knjiga o poreklu Srba.

- Modrići su se doselili iz Bosne u 17. veku u Split, Šibenik, Zadar. Bili su potpisnici pravoslavnog dokumenta Dalmatinaca Mletačkom senatu 1759. godine. Još uvek ih ima u Bosni, a u Liku su prešli oko 1900. godine - objašnjava Kljajević.

On dodaje i da su fudbaleri Mario Mandžukić i Ivan Rakitić od jako visokog plemićkog roda, koji je nekada slavio slavu Svetog Luku, te da je pripadao plemenu Nikšića.

Ban Jelačić rod Karađorđevićima

Božidar Kljajević ističe i da je hrvatski ban Josip Jelačić bio u rodu sa srpskom dinastijom Karađorđević.

- Hrvatski vođa Vlatko Maček pisao je davno još knezu Pavlu da su Jelačići u rodu sa Karađorđevićima. Oni su od plemićke loze Vojnovića iz Hercegovine ili jedine porodice kod Srba koja je slavila Svetog Klimenta - objašnjava istoričar.

- Oni imaju rođake po Srbiji. Jedna grupa je ostala na teritoriji današnje srpske zemlje, a druga otišla preko Hercegovine - navodi sagovornik.

Poznato je i da bivši hrvatski teniser Goran Ivanišević ima srpske pretke.

- Ivanišević je potomak plemićke porodice Borojevića. Pravoslavnih Ivaniševića danas ima u Boki, u Crnoj Gori. NJihov predak Ivan Borojević je 1388. godine branio Niš od Turaka, bio gradonačelnik tog grada - dodaje istoričar.

Kljajević objašnjava i poreklo fudbalera Darija Srne.

- Srne vode poreklo od srpskog plemićkog roda Mališevci - staro plemićko bratstvo, stanovalo u selu Malina, na putu Trebinje-Bileće, a kasnije su se proširili i na druga sela.

I premijer Srbin

Nekadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović takođe ima srpsko poreklo jer je, prema Kljajevićevim rečima, Milanoviće 1690. godine doveo ni manje ni više nego Srbin Jovan Drakulić. Stjepan Mesić takođe je Srbin, i to iz Bosne. NJegovi preci su nekada slavili Đurđevdan, pre no što su prešli u katoličanstvo.

- I Rade Šerbedžija je Srbin, ali mislim da to nikada nije krio. Pronašao sam podatak da je to prezime nekad glasilo Serbedžija, od reči Serb, što znači Srbin - ističe istoričar i dodaje da ni hrvatska pevačica Doris Dragović zapravo nije hrvatska.

- Dragovići su Srbi koji slave Svetog Nikolu i Svetog Đorđa. Po plemenskom predanju, potomci su Predojevića, koji su se u Dalmaciju doselili iz Zete - objašnjava on.

Arsen Dedić je iz srpske porodice iz Šibenika. Majka je jednog sina poslala kod jednog brata, a drugog kod drugog, jedan je otišao u Beograd, a drugi, Arsen, u Zagreb. On je Srbin svakako. I preci Zdravka Mamića, vlasnika Dinama, bili su pravoslavci koji su slavili Svetog Nikolu.

Kriju se zbog straha

Predsednik Veritasa Savo Štrbac navodi da težak položaj Srba u Hrvatskoj tera ih da se skrivaju iza pokatoličenog plašta.

- Srbi u Hrvatskoj svoje poreklo kriju zbog jakog uticaja sredine, jer u toj zemlji možete biti šta god hoćete, samo ne Srbin i pravoslavac. Jaka je antisrpska indoktrinacija, koja počinje još u dečjem uzrastu. Prihvata se da se ne bi stvarali problemi zbog kojih bi mogle i glave da lete, a često se to radi zbog očuvanja imovine i stečenog statusa. Nisam sklon da osuđujem te ljude, jer je život i položaj Srba u Hrvatskoj odavno težak i to se ništa bitno ne menja već vekovima - ističe Štrbac.

Ilustrujući drastičan primer prećutkivanja srpskog porekla, Štrbac navod susret sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

- NJegov rođeni stric živeo je u Beogradu i na sahrani tog čoveka, koja je bila po pravoslavnim običajima, sreo sam Zorana. Prišao sam mu i upitao ga da li zna kada je njegova porodica prešla u katoličanstvo. Milanović mi je tada rekao da mu nije poznato, ali da mu to i nije toliko važno - priseća se Štrbac.

Linta: Imaju problem sa identitetom

Komentarišući ovaj fenomen u Hrvatskoj, Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ističe da su se Hrvati i Srbi podelili na osnovu vere, što je kasnije formiralo nacionalnost.

- Ako je neko pravoslavac, on mora da bude Srbin, a Hrvat katolik. Nažalost, veliki broj Srba koji žive na prostorima današnje Hrvatske morao je da pređe u katoličanstvo iz bezbednosnih razloga. Zamislite dete pravoslavne veroispovesti u razredu sa skoro 30 katolika. Odmah ga šikaniraju i proglašavaju četnikom - objašnjava Linta.

On dodaje i da je velika većina Hrvata svesna svog srpskog porekla, ali su odgajani u duhu hrvaštva.

- Takvi ljudi imaju veliki problem sa identitetom. Često prelaze u ekstremizam i posebno ističu koliko mrze Srbe da bi dokazali svoju pripadnost Hrvatskoj - navodi sagovornik.

Ovako su govorili o nama

Zoran Milanović: Srbi su šaka jada! Mali narod kog nema ni 10 miliona, a želeo bi da vlada Balkanom

Tompson: Čujte, srpski dobrovoljci, bando, četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji

Tompson: Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara

Doris Dragović: Srećna sam što je 11 četnika poginulo zbog mene

Oliver Dragojević: Moja noga nikada više neće kročiti u Srbiju

Severina: Moj sin će biti dobar Hrvat, a ne srpska seljačina

Pročitajte OVDE koje hrvatske glumice su na udaru jer su protiv Tompsona?

Izvor: Srpski Telegraf

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Neće da nastupa u Srbiji, ali nema ništa protiv Srba na svojim koncertima.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube