Najnovije

REŠENA MISTERIJA STARA 100 GODINA: Otkriveno zašto Antarktik ima krvavi vodopad star milion godina!

Više od 100 godina naučnici su pokušavali da utvrdi zašto antarktički ledenjak “krvari”. Sada je otkriveno jezero iz kojeg dolazi crvena boja, a staro je milon godina…

Antarktik (Foto: Pixabay.com)

Procep na glečaru koji pušta crvenu tečnost koja podseća na krv sto godina je mučio naučnike. Australijski istraživač Grifit Tejlor otkrio je ovaj fenomen Antarktika 1911. godine i odmah ustanovio da crvenu boju uzrokuju mikroskopske crvene alge.

Objašnjenje koje nikada nije potkrepljeno dokazima tek je 2003. demantovano – novom teorijom. Naučnici su tada zaključili kako crvenu boju vodi daje oksidisano gvožđe.

Verovali su da je ono posledica ostataka prastarog slanog jezera formiranog pre 5 miliona godina.

Studija koju su nedavno sproveli američki naučnici potvrđuje da crvenilo dolazi od oksidisanog gvožđa, ali i da je jezero iz kog ono dolazi, zarobljeno ispod glečara već milion godina.

Koristeći naprednu ekolokacijsku tehnologiju mogli su videti šta se nalazi ispod Tajlerovog glečara, a istraživanjem su ustanovili i da glečar ima sopstveni vodeni sistem.

– Šokirali smo se kada smo otkrili da jezero ispod glečara nije smrznuto, iako je toliko dugo bilo okruženo ledom– rekli su iz istraživačkog tima sa Univerziteta u Fairbanksu.

Naučnici su uz pomoć sonara otkrili da voda teče ispod glečara, kao i da kao takva oslobađa toplotu dovoljnu da otopi deo leda i pretvori ga u tečno stanje.

Budući da ima sopstveni sistem, voda teče “Krvavim vodopadom” već milion godina. Takođe, zaključili su i da će u budućnosti ovaj jedinstveni vodopad postajati sve veći, prenosi The Sun.

Antarktik, koja je trenutno naseljen samo istraživačima i pingvinima, mesto je još nekoliko misterija. Najpoznatija je da se ispod leda nalazi tajni grad koji bi mogao da bude Atlantida.

Pročitajte OVDE šta je nedavno nađeno na dnu mora.

Izvor: Dnevno. rs

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tajne Anktartika.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube