Najnovije

VOJVOĐANSKI DVORAC "FANTAST": Omaž jednoj ljubavi

Vojvođanski dvorac čudesne lepote nastao je iz ljubavi. U njegovoj veličanstvenoj arhitekturi ležala je želja da bude lepotom dostojan dom onoj kojoj je namenjen, a koja je bila zabranjena ljubav.

Vojvođanski dvorac ''Fantast'' (Foto: Jutjub)

“Fantast” se nalazi na 15 kilometara od Bečeja prema Bačkoj Topoli, na 135 kilometara od Beograda. Bio je zidan u više faza, a konačno je završen 1925. godine.

Na imanju od preko 2.600 jutara zemlje, “Fantast” je građen po inspiraciji samog vlasnika, uvaženog i bogatog veleposednika Bogdana Dunđerskog. Bela, moumentalna zgrada sa četiri kule sa kojih se može videti nepregledna Panonska ravnica,nastala po ugledu na francuske dvorce tog vremena, ostala je da svedoči o čoveku čija je porodica sagradila mnoge dvorce, ali nijedan tako lep i jedinstven kao “Fantast”. Inspiracija za ovo magično zdanje Dunđerskom je bila Mara Binjaški, zena njegovog kovača. Često je sa mužem dolazila na Bogdanovo imanje i među njima se rodila ljubav. Kada je kovač saznao za to, izbio je skandal velikih razmera, ali je ugledni Dunđerski sve uspeo da zataška sa 21 jutrom zemlje i nešto novca koje je dao kovaču, uz uslov da se on više nikada ne pojavljuje u njihovom životu. Tako je lepa Mara postala domaćica na dvoru. Nikada se nisu venčali, ali je Mara tako ostala Bogdanova družbenica sve do smrti. Priče koje se decenijama prepričavaju s kolena na koleno kažu da je Bogdan često bazen ispred dvora punio mlekom kako bi se Mara u njemu kupala, kao i da je njihova ljubav bila zaista bajkovita.


Pored dvorca, sazidana je i kapela u neovizantijskom stilu posvećena Svetom Đorđu i delom ju je radio beogradski majstor ikonostasa Karbiner. Tri mozaika na porti i “Tajnu večeru” je za dve godine naslikao Uroš Predić, a jedini Bogdanov uslov je bio da Bogorodica dobije Marin lik. 

Dunđerski je čitavog života bio boem, a njegova najveća strast bilo je jahanje. Sagradio je i ergelu za trkačke konje koja postoji i dan danas. Imao je preko 1400 konja, od kojih je najpoznatiji bio Fantast koji je 1932. godine na beogradskom hipodromu, kao trogodišnje grlo, pobedio u sve tri trke i osvojio sve titule. Kada je uginuo, Bogdan Dunđerski ga je sahranio na svom imanju, da bi po završetku gradnje dvorac dobio Fantastovo ime. Danas su kosti najlepšeg konja Bogdana Dunđerskog izloženi u jednoj vitrini dvorca (lobanja i butna kost).

“Fantast” je preživeo tužnu sudbinu nakon Drugog svetskog rata, kada je opljačkan i devastiran. Danas je obnovljen i preuređen u luksuzni hotel sa veoma bogatom turističkom ponudom i sadržajima. U okolini dvorca nalazi se prostrani, lepo uređeni dvorski park francusko-engleskog tipa sa lepo uređenim stazama za šetnju, teniskim terenima i mnogim drugim sadržajima. Po želji Bogdana Dunđerskog, jedini njegov naslednik danas je Matica srpska.

 

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA