Najnovije

LJAJIĆ ZA BBC O SRPSKOM ORUŽJU: To vam je kao kada prodate automobil! Nećemo odustati od izvoza!

Amnesti internešnal traži od Srbije da prestane da izvozi oružje u Kamerun nakon što su, kako tvrde, pronašli snimak mučenja i pogubljenja dve žene i dvoje dece, navodno puškama proizvedenim u Srbiji. 

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

Kamerunska vojska je pogubila žene i decu za koje je sumnjala da su pripadnici džihadijske organizacije Boko Haram, tvrde iz Amnesti internešnala. 

Rasim LJajić, ministar trgovine, za BBC na srpskom kaže da Srbija neće odustati od izvoza jer "ne može da zna kako će se koristiti oružje koje se proda". 

Srbija je glavni snabdevač oružja koje se vidi na snimku, kaže Mišel Parsons iz Amnesti internešnala za BBC na srpskom. 

"Imamo verodostojne dokaze da su kamerunski vojnici koristili oružje zastava M21 za stravična pogubljenja." 

"Ovo nije prvi put da kamerunske snage koriste srpsko oružje za kršenje ljudskih prava. To prerasta u sistemsko kršenje prava." 

Amnesti internešnal je utvrdio da je snimak najverovatnije napravljen na krajnjem severu Kameruna. U izveštaju se još dodaje da je autentičnost videa "gotovo sigurna". 

Iz ove organizacije još dodaju da je ministar za komunikacije Kameruna Isa Čiroma Bakari rekao da je snimak "lažna vest", ali da će vlasti sprovesti istragu. BBC na srpskom nije mogao da nezavisno potvrdi ovaj podatak. 

Oružje iz kragujevačke fabrike stiglo je u Kamerun pre četiri godine, kada je izvezeno 17.500 lakih pušaka i "kojot" mitraljeza, objašnjava za BBC Rasim LJajić, ministar trgovine Srbije. 

Na mestu zločina puške su se našle ugovorom oružanih snaga Kameruna i Ministarstva odbrane Srbije, koji je, prema informacijama dobijenim od ministra LJajića, potpisan 2014.. 

"Kao da prodajete automobil" 

Na zahteve da Srbija prestane sa isporukom oružja, LJajić kaže: 

"To vam je kao kada nekome prodate automobil. Kako ćete posle da znate šta će on da radi sa njim i kome će dalje da ga proda"? 

Avganistan proglasio primirje sa Talibanima tokom Bajrama 

LJajić dodaje i da Srbija ne može da odustane od trgovine "samo zato jer to traži Amnesti internešnal". 

"Država stopira prodaju kada to odluče Ujedinjene nacije ili uradi neka velika sila, poput Amerike, Rusije, Kine ili Evropske unije", kaže LJajić. 

Ipak, u sporazumu o trgovini oružjem UN izričito se zabranjuje bilo kakav transfer oružja i opreme ukoliko se zna da će oni biti upotrebljeni za genocid, zločine protiv čovečnosti ili ratne zločine.

Gde se sve ratuje srpskim puškama

Puške i mitraljezi iz Srbije su primećeni još u sukobima u Jemenu i Siriji, kaže Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 

"Koriste ih jedinice Slobodne sirijske armije, borci islamističkih grupa poput Ansar al-Šama, DŽabhat al-Nusre, Islamske države i jedinice Sunitskih boraca u Jemenu. 

I u terorističkom napadu u Parizu takođe je bilo oružja sa ovih prostora", kaže Đorđević. 

Đorđević smatra da država mora da osigura da puške ne stignu u pogrešne ruke. 

U priču o izvozu srpskog oružja umešala se i vlada Kosova koja tvrdi da Srbija "poklanja oružje afričkim dražavama da ih spreči da priznaju nezavisnost Kosova" i poziva međunarodnu zajednicu da poveća kontrolu i nadgleda ponašanje Srbije u Africi: 

"Srbija koristi prodaju i poklanja oružje kao diplomatsko sredstvo da bi privolela države koje nisu priznale Kosovo da ne preduzmu takav korak", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova. 

Šta se zna o Boko Haramu:

DŽihadistička militantna organizacija, bazirana u severoistočnoj Nigeriji, ali je aktivna i u Kamerunu

Bori se za uspostavljanje šerijatskog zakona u državi

Pročitajte OVDE šta je LJajić još rekao o ovome.

Izvor: BBC na srpskom

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

LJajić o situaciji u zemlji, odnosu s Prištinom…

Bonus video

Ovako Rasim LJajić psuje..

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA