Najnovije

PRIŠTINA TRAŽI: Ne rušite nam priznavanja

Mnogima se ne dopadaju uspesi naše diplomatije i to što niz zemalja preispituje svoje pozicije prema KiM, ali mi ne odustajemo. Ne znam u kakvim drugim okolnostima bi mogao da se postigne sporazum između Beograda i Prištine nego u miru. Očigledno je da Haradinaj gubi živce i da mu je postao manir da preti i pominje rat. Zanima me samo da li taj njegov rečnik odobravaju i njihovi saveznici. Od nas se traži da prestanemo sa lobiranjem za povlačenje priznavanja, a da istovremeno Priština sa svojim mentorima nastavi sa lobiranjem za priznavanje Kosova. To neće moći!

Dačić (Foto: Jutjub)

Ovo je šef diplomatije Ivica Dačić u ponedeljak rekao povodom izjave premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da je od Beograda zatraženo "primirje" u lobiranju kod pojedinih zemalja da povuku odluku o priznanjima kosovske nezavisnosti, kako bi pravno obavezujući sporazum, kojim bi trebalo da bude okončan dijalog o normalizaciji odnosa, bio "donet u miru".

Napori Beograda da se smanji spisak država koje priznaju kosovsku "državnost" odavno su trn u oku zapadnih sila, a najnovije pretnje koje tim povodom stižu od prištinskih zvaničnika samo su deo palete pritisaka kojima će Srbija biti izložena do početka septembra, za kada je zakazan nastavak briselskog dijaloga. Šef diplomatije lažne države Bedžet Pacoli čak je optužio Beograd da prodajom ili poklanjanjem oružja lobira protiv nezavisnosti Kosova, ali nije hteo da kaže o kojim državama je reč.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže nam da je evidentno da Brisel, uz podršku Vašingtona, hoće da ubraza proces postizanja sveobuhvatnog sporazuma i da se ta priča zatvori, kao i da je zakazivanjem nove runde razgovora za septembar, umesto da ona bude početkom avgusta, Prištini ostavljen prostor da tamošnje partije usaglase stavove oko toga šta bi bilo kompromisno rešenje sa Beogradom:

- Dilema je, međutim, da li će se do tada razgovarati o Zajednici srpskih opština, kao što je trebalo, jer upravo ističe rok koji je dat za izradu Nacrta statuta zajednice, ili će se ova tema ostaviti da bude deo sveobuhvatnog sporazuma, kao što Priština želi - kaže Drecun.

Prema dogovorima iz Brisela, na predlogu statuta ZSO radi Upravljački tim čiji su članovi četvoro Srba, a rok za njegov završetak je 4. avgust. Radni tekst trebalo je da bude predstavljen u Briselu, prvo odborima za implementaciju Beograda i Prištine, a zatim i u dijalogu na visokom nivou, ali je trenutno neizvesno hoće li o ovom dokumentu biti reči pre septembra, pošto iz sedišta EU nije stigao poziv u vezi sa ovom temom.

Napadi sa ciljem da Beograd odstupi

O mogućnosti da se istraga ubistva Olivera Ivanovića okonča tako što bi Tači isposlovao "priznanje" zločina kod nekih srpskih kriminalaca koji se kriju na jugu KiM, kao i da li bi takav epilog ovog slučaja uticao na dijalog, Drecun kaže:

- Kombinovanim dejstvom Albanaca, službi zapadnih zemalja i pojedinih opozicionih partija u centralnoj Srbiji, stvara se atmosfera napada na Vladu i predsednika s ciljem da se preti destabilizacijom zemlje ako pri finalnom dogovoru sa Prištinom Beograd ne bude popustio i odstupio od svojih pozicija.

Šutanovac prodavao minolovce za kafane, rakete i tenkove pretvorio u staro gvožđe! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić u “Novom jutru”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA