Najnovije

PUTIN PONUDIO POMOĆ: Požar u Atini podmetnut? Naređena istraga!

Savet odbrane Grčke poslao je specijalno obučene članove Oružanih snaga i Nacionalne garde u pomoć patrolama civilne zaštite za sprečavanje požara, prenosi grčki portal „Katimerini“.

Stravičan požar u Atini (Foto: Jutjub)

Sednicu Saveta sazvao je ministar odbrane Panos Kamenos, nakon što je nadleteo razorenu oblast istočno od grčke prestonice.

Savet je odlučio da će grčki i saveznički dronovi, kao i letelice, pomoći civilnoj odbrani u prikupljanju podataka iz delova zemlje koji su i dalje pod posebnim rizikom od požara ili namernog podmetanja požara.

Te mere uvode se nakon spekulacija da su požar u istočnoj Atiki i nekoliko požara u regionu Korinta podmetnuti.

Ministar za civilnu zaštitu Nikos Toskas sugerisao je u ponedeljak tako nešto, navodeći da su tri od četiri požara ugašena u nedelju na gotovo istom mestu gde je počela vatra u ponedeljak — na obroncima planine Penteli. Vatra se potom proširila ka obali.

„Ti požari nisu slučajni“, rekao je on.

U međuvremenu, Vrhovni sud Grčke naredio je istragu o uzrocima požara u istočnoj Atiki.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu i premijeru Aleksisu Ciprasu telegram u kojem je naveo da je Rusija spremna da pomogne u gašenju šumskih požara koji besne u toj balkanskoj zemlji.

„Ruski predsednik je izrazio spremnost da pruži neophodnu pomoć u prevazilaženju posledica ove prirodne katastrofe“, saopštila je pres-služba Kremlja.

U saopštenju se dodaje da je Putin izjavio saučešće zbog tragičnih posledica požara. On je naglasio da Rusi dele tugu bratskog naroda i uputio reči saosećanja i podrške porodicama i prijateljima poginulih.

U požarima koji besne u okolini Atine, prema poslednjim podacima, poginulo je više od 60 osoba, a više od 150 ih je povređeno.  

Pročitajte OVDE sve detalje drame u Grčkoj.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snimci su jezivi…gori sve, a nebo iznad Grčke je narandžasto.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA