Najnovije

SPREMAJU USTAŠKI PIR NA DAN "OLUJE": Proslava etničkog čišćenja Srba biće u Kninu na Trgu Ante Starčevića

Vlada Hrvatske popustila je pod pritiskom udruženja veterana u oružanim sukobima u toj zemlji i odlučila je da promeni protokol obeležavanja 23. godišnjice od vojno-policijske akcije "Oluja", tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, dok je više hiljada ubijeno ili se vode kao nestali.

Okupljeni Hrvati u Kninu na jednoj od proslava "Oluje" (Foto: Jutjub)

Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, a Hrvatska ovaj dan slavi i kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti", kao i "Dan branitelja".

Prema odluci o promeni protokola donetoj u Banskim dvorima, proslava u Kninu 5. avgusta biće obeležena na glavnom gradskom Trgu dr Ante Starčevića, a ne na platou Kninske tvrđave kao prošle godine.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, udruženja veterana i organizatori – Ministarstvo branitelja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane – već desetak dana spore se oko lokacije održavanja proslave u Kninu.

Organizatori su hteli da se najveći deo protokola, koji uključuje i govore državnog vrha, održi na platou Kninske tvrđave, gde dolaze samo pozvani sa akreditacijama.

Ali, podseća list, protiv toga su se pobunila udruženja veterana iz poslednjeg rata koja insistiraju da se glavni deo proslave obeleži na centralnom gradskom trgu, jer, kako kažu, insistiranjem na Tvrđavi, Vlada zapravo želi da izbegne moguće zvižduke i neugodnosti, što ne može i na centralnom trgu, gde se okuplja mnogo veći broj ljudi.

Nekadašnji premijer Zoran Milanović je dve godine zaredom, 2013. i 2014, bio izviždan na obeležavanju "Oluje" u Kninu, kao i tadašnji predsednik Ivo Josipović.

Po pravilu, u Kninu se na ovim godišnjicama najviše kliče hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, koji su prvostepenim presudama u Hagu bili osuđeni za ratni zločin na 24, odnosno 18 godina zatvora, ali je u drugostepenom postupku ta presuda ukinuta – što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje.

Ministar odbrane Damir Krstičević, koji je jedan od suorganizatora proslave, rekao je za Jutarnji da ima više radnih verzija, da se protokol još usaglašava, te da će biti zaključen sutra, kada će u Kninu biti održan zajednički sastanak Organizacionog odbora i braniteljskih udruženja.

Neimenovani izvor lista iz organizacije ove manifestacije kaže da su se u Vladi uplašili  pritisaka ratnih veterana, pa je odlučeno da se glavni deo održi u jutarnjim satima na centralnom gradskom trgu.

Krstičević nije želeo da govori o pojedinostima manifestacije, rekavši da će sve biti poznato već sutra, nakon sednice Organizacionog odbora.

Prisustvo Ane Brnabić na sastanku Bilderberg kluba signal za uzbunu Srbima, više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ustaše proslavljaju “Oluju” uz Tompsona

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA