Najnovije

PENZIONERI SA PLATAMA: Dvoje funkcionera SPS imaju više od 200.000 mesečno, a evo koliko dobijaju Nikolić, Šešelj, Mićunović...

Agencija za borbu protiv korupcije konačno je objavila koliko Tomislav Nikolić, bivši šef države i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, mesečno dobija iz državnog budžeta. 

Vlada Republike Srbije (Foto: gov.rs)

Sudeći po podacima sa njenog sajta, na njegov račun na ime penzije mesečno legne ukupno 97.484 dinara.

Mada je Nikolić u penziji duže od godinu dana, Agencija za borbu protiv korupcije tek sada je objavila podatke o primanjima nekadašnjeg šefa države. Zanimljivo je da je, prema podacima Agencije, on od 1. juna do 31. decembra prošle godine primao samo 25.575 dinara iz državnog budžeta i to kao "bivši predsednik države - penzioner".

Prema istim podacima, on je drugi deo primanja, odnosno penzija od 71.909 dinara počeo da dobija od 01. januara ove godine. Tako su sada njegova ukupna primanja - 97.484 dinara.

Nakon odlaska sa funkcije šefa države, on nije želeo da napusti politiku, pa je Vlada Srbije odlučila da formira Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom i postavi ga na njegovo čelo. Nikolić se, međutim, odrekao plate na toj funkciji.

Ipak, brojni su državni funkcioneri koji su iskoristili zakonsku mogućnost, pa svakog meseca osim plate primaju i penziju.

Ivan Mrkić

To je slučaj i sa bivšim ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, koji je neko vreme proveo i na poziciji savetnika predsednika države, u vreme kada je tu funkciju obavljao upravo Nikolić.

Mrkić je u penziju otišao 30. maja, ali na sajtu Agencije još nije objavljeno koliko ona iznosi. Bivši šef diplomatije, međutim, ima i dodatni prihod.

Mrkić je nedavno imenovan za člana Nadzornog odbora Jugoslovenskog rečnog brodarstva i na ime te funkcije mesečno zarađuje 63.000 dinara.

Vojislav Šešelj

Dupla primanja iz državnog budžeta ima i Vojislav Šešelj, koji je u penziji od 2012. godine. Lider SRS iz PIO fonda mesečno prima 43.000 dinara.

Kako je sam jednom prilikom potvrdio, on je zapravo invalidski penzioner.

- Petoro lekara u komisiji utvrdilo je da sam 100 odsto invalid i proglasili su me invalidskim penzionerom. Međutim, po povratku u Srbiju, moje zdravstveno stanje je drastično poboljšano, nemam srčane probleme i u solidnom sam stanju. Nisam se nikome obraćao, niti se meni neko obraćao zbog te penzije, ali javnost se mogla uveriti da se stepen moje invalidnosti u najmanju ruku okrnjio. Svakako nisam stopostotni invalid - rekao je Šešelj.

On je od 2012. i poslanik u Skupštini Srbije, i na ime te funkcije mesečno zarađuje 104.000 dinara.

Milutin Mrkonjić

Značajno veća primanja ima poslanik i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, kome mesečno na račun legne oko 203.000 dinara.

Mrkonjić je odlučio da ode u penziju, nakon što je smenjen sa ministarske funkcije. Tada je rekao da je dosta i da ne može doveka da se bavi politikom. Ubrzo je, međutim, izabran za poslanika i sada prima i penziju i poslaničku funkciju.

Iz skupštinskog budžeta neko vreme je primao samo paušal, a sada na njegov račun leže penzija od 88.570 dinara, kao i poslanička plata i razni dodaci u ukupnom iznosu od 113.727 dinara.

Slavica Đukić Dejanović

Najveću penziju ima Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za porodicu, koja iz PIO fonda mesečno prima oko 110.000 dinara.

Dejanovićeva je u penziju otišla 4. oktobra 2016. godine, a malo pre toga izabrana je za ministarku Vlade Srbije. Na toj funkciji ona mesečno zarađuje oko 89.000 dinara, a još 40.000 prima kao lekar specijalista na Kliničkom centru Kragujevac.

Ukupna primanja Dejanovićeve su 239.000 dinara.

Dragoljub Mićunović

Ovaj funkcioner Demokratske stranke takođe je među poslanicima koji su se penzionisali. On je to učinio još 1994. godine i njegova penzija iznosi 75.200 dinara.

Uprkos tome nastavio je aktivno da se bavi politikom i od 90-tih do danas gotovo da je bez prekida bio poslanik, bilo u republičkom bilo u saveznom parlamentu. Na ime obavljanja te funkcije mesečno zarađuje 99.000 dinara, a njegova ukupna primanja iznose 174.200 dinara.

Momo Čolaković

Penzioner među aktivnim političarima je i poslanik PUPS-a Momo Čolaković, koji se formalno "povukao" još 2004. godine. NJegova penzija iznosi 70.920 dinara.

Čolaković prima i poslaničku platu od 95.505 dinara, pa njemu svakog meseca na račun legne 166.425 dinara.

Pročitajte OVDE kakvo to rešenje za Kosovo ima Šešelj?

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto imamo najmanje plate u regionu? 

 

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA