Najnovije

Si Đinpin pozvao svet da se napusti globalni trgovinski rat

Kineski predsednik Si Đinping, govoreći na ceremoniji otvaranja poslovnog foruma BRIKS u Johanesburgu, pozvao je na napuštanje trgovinskih ratova, jer u njima neće biti pobednika.

Si Đinpin (Foto: RIA)

"Pred nama stoji izbor između saradnje i konfrontacije, između politike zatvorenih i otvorenih podela, između pristupa od kojeg svi imaju koristi i pristupa sticanja lične koristi na račun neuspeha drugih", rekao je Ksi Đinping.

Prema njegovim rečima, "trgovinski ratovi moraju biti napušteni, jer u njima neće biti pobednika, a hegemonija u ekonomiji nosi još više prepreka, a oni koji idu ovim putem nanose štetu samom sebi".

Kineski lider je naglasio da se u ovom trenutku ljudska civilizacija suočava sa situacijom koja nikada ranije nije postojala. On je izrazio uverenje da "za zemlje u razvoju ovo predstavlja i izazove i nove mogućnosti".

S tim u vezi, Si Đinping je pozvao države BRIKS-a da se suprotstave politici jednostranih akcija i protekcionizma.

"Mi, zemlje BRIKS-a, treba da pratimo istorijski trend, koristimo pružene mogućnosti za razvoj, zajednički odgovorimo na izazove, da imamo konstruktivnu ulogu u formiranju nove vrste međunarodnih odnosa i zajedničke sudbine čovečanstva", rekao je kineski lider.

On je istakao da "zemlje mogu imati zajedničku koristi za sve, prosperitet i održivi razvoj samo kroz otvorenost. To mora da bude pravi izbor u svim zemljama".

"Mi, zemlje BRIKS-a, treba da promovišemo formiranje otvorene globalne ekonomije, moramo odlučno da se suočimo sa jednostranim akcijama i protekcionizmom, kao i da se snažno zalažemo za liberalizaciju trgovine i investicija, da zajednički promovišemo svetsku ekonomiju i uravnotežen rast", rekao je Si Đinping.

Ruski general poručio Amerikancima da imaju samo jednu mogućnost da ostanu u Siriji, više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Počeo samit BRIKS

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA