Najnovije

VLADIKA TEODOSIJE: Podela KiM vodi iseljavanju Srba, stradanju baštine...

Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podela koja se pominje u vezi sa rešenjem za Kosovo i Metohiju, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

Vladika Teodosije (Foto: Jutjub)

Vladika Teodosije je, u otvorenom pismu, istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva. Što bi, prema njegovom mišljenju dovolo do novog egzodusa Srba.

Apelujući na predstavnike vlasti u Beogradu i Prištini, a posebno međunarodnoj zajednici, istakao je da su u Eparhiji duboko zabrinuti zbog sve češćih "politički i moralno neodgovornih izjava političara" sa obe strane koji govore o "konačnom rešenju" u kontekstu "teritorijalne podele" i "razgraničenja Srba i Albanaca, te da one kod srpskog naroda izazivaju zabrinutost i nespokojstvo.

"Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovsko-metohijskih Srba koji žive južno od reke Ibar treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje – Pećku Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?"", upitao je vladika.

Vladika Teodosije smatra da ovakav princip, koji je doveo do stradanja mnogih nevinih ljudi tokom ratova u raspadu bivše Jugoslavije devedesetih godina, predstavlja kontinuiranu pretnju miru i stabilnosti, i to ne samo u regionu Zapadnog Balkana.

Takvo rešenje, ukazuje, stvorilo bi dodatni presedan "za nove separatizme u Evropi i širom sveta i doveo do čitave lančane reakcije krvoprolića, stradanja i proterivanja civilnog stanovništva, samo zato što bi se, nakon dogovora političara, mnogi našli na 'pogrešnoj strani' linije razgraničenja".

Vladika je apelovao na političare, kako u Beogradu tako i u Prištini, na međunarodne posrednike u dijalogu i druge zvaničnike da se rešavanje svih pitanja na Kosovu i Metohiji mora i sme tražiti samo u funkciji očuvanja mira, sigurnosti svih građana, posebno nevećinskih etničkih i verskih zajednica, očuvanju njihove duhovne i kulturne baštine, istorijskog identiteta, ljudskih i verskih sloboda.

"SPC protiv svakog konflikta" 

Pozivanje na podelu, prema njegovim rečima, zanemaruje čitav niz suštinski važnih pitanja kao što su: sloboda povratka raseljenih, rešavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbeđivanje adekvatnog zdravstva i školstva, verskih i ljudskih prava, koja moraju biti garantovana i na nivou zakona, ali i svakog dogovora koji bude postignut.

Vladika naglašava da ovakav stav ne znači poziv na "zamrznuti konflikt", jer je SPC protiv svakog konflikta.

"Ovo je poziv pre svega na odgovoran i transparentan nastavak dijaloga, koji treba da se vrati u okvire koji će biti u funkciji stabilnosti regiona i evropskog kontinenta i u skladu sa svim relevantnim međunarodnim poveljama i standardima, među kojima je posebno važna Rezolucija UN 1244", napisao je episkop Teodosije.

Ponovio je da bi razmena teritorija dovela do masovnog iseljavanja civilnog stanovništva, stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda i nanela bi nenadoknadivu štetu svima, te upitao da li postoje oni koji bi imali istorijske i moralne "hrabrosti" da dovedu do egzodusa i nesreće desetina hiljada nevinih ljudi.

Vladika je ukazao da učestale izjave preko medija već dovode do toga da se sve više Srba odlučuje na prodaju svoje imovine, umesto da se ohrabre da opstanu na svojim ognjištima.

"Posebno apelujem na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji i širom sveta da jasno i nedvosmisleno zaštite sve one koji su opredeljeni da ovde žive i da ne dozvole takva rešenja koja bi dovela do njihovog egzodusa, već da više učine na zaštiti njihovih prava", istakao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Šešelj ima rešenje za Kosovo, a šta on predlaže pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vladika Teodosije: "Duboko sam zabrinut zbog pritisaka kosovskih institucija na Srbe"

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA