Najnovije

IRANSKI GENERAL PORUČIO TRAMPU: Rat će uništiti sve što posedujete!

Američki predsednik Donald Tramp će izgubiti sve što ima ako se usudi da pokrene rat protiv Irana, upozorio je komandant elitne jedinice "Kuds" Islamske revolucionarne garde.

Iran vojska (Foto: Sinhua)

On je takođe upozorio da Crveno more više nije sigurno sa prisustvom SAD-a. Rat sa Iranom "uništiće sve što posedujete", upozorio je general Kasem Sulejmani Trampa, preneo je lokalni TV kanal Al Alam.

NJegovo upozorenje dolazi nakon što su američki i iranski lideri razmenili javne pretnje, dok Vašington namerava da blokira izvoz iranske nafte.

Govoreći na memorijalnom događaju u zapadnom iranskom gradu Hamadan, Sulejmani je rekao da Crveno more kao važan transportni pravac, "više nije sigurno" zbog američkog prisustva u regionu.

Komandant je takođe upozorio Trampa na dalje javne istupe u kojima se iznose pretnje i uvrede protiv Teherana.

"Morate shvatiti šta govorite kada vređate iranski narod i našeg predsednika", rekao je on.

Odnosi između SAD i Irana su se drastično pogoršali, jer je Tramp u maju saopštio o izlasku SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Uprkos tvrdnjama SAD, Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je u nizu uzastopnih izveštaja da Teheran ispunjava uslove sporazuma.

Vašington je preokrenuo svoju politiku postepenog ukidanja postojećih sankcija nametnutih Iranu, a istovremeno je američko ministarstvo finansija predstavilo novi set sankcija namenjenih iranskim zvaničnicima.

Trampova odluka da se SAD povuku iz sporazuma bila je veoma kritikovana od strane Kine, Rusije i EU, koji su takođe potpisnici sporazuma. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed DŽavad Zarif rekao je da jednostrano povlačenje iz sporazuma od strane Sjedinjenih Država pokazuje da se Vašingtonu "ne može verovati" da će se držati međunarodnih obaveza.

Amerikanci su zamrznuli isporuku Turskoj lovaca F-35, više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

SAD – Iran razmena pretnji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA