Najnovije

ORBAN: Ne odlučuje Merkel o tome ko će da živi u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel nije nadležna za izbegličku politiku Mađarske.

Orban (foto: Sinhua)

Orban je poručio da bi nacionalne vlade trebalo da odlučuju o tome koliko će izbeglica primiti.

"Kad je reč o pitanju ko može da živi u Mađarskoj, Merkel za to nije nadležna", rekao je Orban u intervjuu za "Bild" objavljenom kasno sinoć, a koji prenosi danas Politiko.

Kaže i da bi bio isteran s funkcije premijera kada bi sprovodio izbegličku politiku sličnu politici Merkelove. 

On je upozorio da će svaka odluka koja "šalje poruku migrantima da mogu da dođu dovesti do novih tragedija", naglasivši da EU mora da zaustavi ljude pre nego što pokušaju da dođu u Evropu kako bi "spasla živote". 

U današnjem intervjuu državnom radiju, mađarski premijer je pozdravio ideju bivšeg stratega predsednika SAD, Stiva Benina, o novoj antievropskoj grupi, istakavši da je bilo vreme da neko iz SAD dođe u Evropu i širi konzervativni način razmišljanja umesto liberalnih vrednosti. 

Orban je rekao i da je novoj Evropskoj komisiji potreban novi pristup migracionoj policiji, te dodao da su sadašnjoj Komisiji dani "odbrojani", a s obzirom da joj mandat ističe u maju 2019. 

U intervjuu mađarskom radiju, premijer nije otvoreno rekao da će se udružiti s Benovom grupom niti da će podržati njegovu platformu, ali je "poželeo mnogo uspeha" njegovom projektu. 

"Ameriku ne čine samo liberali", istakao je Orban, dodajući da tamo ima i konzervativaca i čak hrišćanskih demokrata koji bi želeli da se i njihov glas čuje u Evropi. 

Prema njegovim rečima, Benon, kojeg je Tramp smenio prošle godine, shvatio je da postoji prostor za širenje konzervativnih vrednosti u Evropi i to je, smatra Orban, pozitivno. 

Nova grupa nastrojena protiv EU, pod nazivom "Pokret" (The Mouvement), sa sedištem u Briselu, koju je bivši Trampov strateg izabrao kao platformu, ima za cilj da pomogne nacionalistički nastrojenim istomišljenicima, antiimigraciono orijentisanim grupama širom Evrope, navodi Rojters. 

Benon je ranije britanskoj agenciji rekao da je cilj te grupe da se pojača antievropsko prisustvo u Evropskom parlamentu na izborima u maju iduće godine. 

U današnjem intervjuu mađarskom državnom radiju, Orban, inače jedan od najžešćih protivnika migracione politike EU, rekao je i da nova Evropska komisija ne bi trebalo da kažnjava zemlje koje štite svoje granice od migranata. 

Evropska komisija je ranije ovog meseca pojačala pravnu bitku s Mađarskom zbog migracionih propisa EU, proglasivši nezakonitim novi mađarski zakon kojim se zabranjuje podrška tražiocima azila, podseća Rojters. 

Orban je odluku Komisije ocenio kao beznačajnu jer joj, kaže, mandat uskoro ističe. 

On je sadašnje odluke i predloge Komisije opisao kao "poslednje trzaje žabljih nožica u biološkim eksperimentima kakve smo gledali u školi, a koji više ništa ne vrede". 

"Posle evropskih izbora potrebna nam je Komisija koja ne kažnjava zemlje koje štite svoje granice kao što je to Mađarska", istakao je mađarski premijer. 

Umesto toga, zaključio je, Evropska komisija bi trebalo da kažnjava one koji puštaju milione migranata u Evropu pri čemu krše postojeće propise EU, ali nije naveo nijednu posebnu državu članicu. 

Izbori za Evropski parlament biće održani u maju 2019. godine. 

Orbanova desničarska nacionalistička partija Fides nadmoćno vodi u anketama nakon što je pobedila na nacionalnim izborima u aprilu, a on ponovo izabran, preuzevši treći uzastopni mandat.

OVDE pogledajte o referendumu u BJR Makedoniji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Srbiji su potrebni migranti da poprave natalitet i ekonomsku situaciju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA