Najnovije

SRPSKI ŠPIJUN ČIJU DOKTRINU KORISTI PUTIN: Savo Vladislavić je bio tvorac prve ruske obaveštajne službe!

Vrhunski poznavalac mračnih tajni svetskih dvorova i neobuzdanih političara, ovaj Srbin učestvovao je u stvaranju prve ruske obaveštajne službe.

Vladimir Putin (Foto: RIA)

Današnju stratešku saradnju Rusije i Kine mnogi u uzavreloj svetskoj areni vide kao osnovu globalne stabilnosti, ali malo ko zna da joj je temelje udario naše gore list Savo Vladislavić. Čovek od najvećeg poverenja ruskog cara Petra Velikog sklopio je pre skoro tri veka (5. aprila 1728), tada već u vreme vladavine Petra Drugog, sporazum o razgraničenju između dve sile.

Bio je autor „Tajnog opisa Kine po obalama i po putevima i po utvrđenjima i po vojnim bazama“, a na poverljiva dokumenta o snazi i stanju kineskog carstva Savo je stavio pečat pošto je, u tajnosti, tabanao peške, prevalio hiljade kilometara na konjima i kamilama, plovio jedrenjacima, ispitivao, potkupljivao... Nije se umorio, stigao je da stvori i obaveštajnu mrežu podižući gradove, karavanske stanice, manastire, iz kojih su mu prosleđivane informacije. Osnivač carskog „crnog kabineta“ 1.701, u kojem su bili najpouzdaniji špijuni, umeo je da zakuva i kod Turaka i kod pape, prijateljevao je sa cetinjskim knezom Danilom, stvarao veze u Francuskoj, Španiji...

Kad je Vladimir Vladimirovič Putin 2012. hteo da se konsultuje o novom međudržavnom ugovoru s Kinom, akademici su mu rekli da je postojeći, Savin, istorijski verifikovan i dobar. Inovirane su nijanse, sve je ostalo zacrtano onako kako je osmislio vispreni Hercegovac. Putin je odmah proučio njegov lik i delo i priznao da je - oduševljen!

Ko je ovaj čovek, tvorac moderne evroazijske špijunske mreže od Baltika do Sredozemlja, krajnjeg zapada Evrope do srca Kineskog carstva?

Ruskom dvoru Vladislavića je preporučio nemački filozof Lajbnic, s očeve strane Lužički Srbin. Za koga je do tada špijunirao, osim za Srbe, pouzdano se ne zna, ali nije se nećkao kad je stigao poziv Petra Velikog: valjalo je zbaciti turskog sultana Mustafu Drugog. Posao je, uz obmane i druge cake, obavio za tili čas, pa je opet išao u Carigrad da pomogne grofu Tolstoju da utvrdi mir i položaj ruskog poslanstva pod Ahmetom Trećim. Usput je išpijunirao sve što je trebalo, nacrtao precizne mape granica Osmanskog carstva, posebno uz Crno more. Potom se bacio na Kinu…

Putin govorio o prelasku Rusije na Hrišćanstvo, više OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Proslava 1030 godina hrišćanstva u Rusiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube