Najnovije

ASAD PRELOMIO: Nezamislivi scenario konačnog vojnog oslobođenja Sirije postaje stvarnost! (MAPA)

Velika ofanziva sirijske vojske na jugozapadu zemlje, koja je započela ovog proleća, bliži se kraju. Gotovo sva teritorija je oslobođena izuzev enklave Islamske države i pojedinih mesta gde se militanti još nisu predali ili je upravo njihova evakuacija nakon predaje.

Bašar al Asad (Foto: Pravda)

Šta se još mora dogoditi da bi se rat u Siriji završio? Dva su elementa preostala - prvi je svakako severozapadna provincija Idlib uz tursku granicu koja je pod kontrolom militanata. Drugi element je znatna teritorija istočne i severne Sirije pod kontrolom kurdskih snaga.

Međutim, u predstojećem periodu Sirija bi mogla da reši oba elementa i na taj način napokon da privede rat kraju - i to uz potpunu pobedu.

Sirijski predsednik Bašar al Asad dao je intervju za ruske medije i pritom poručio kako će idući cilj vojne kampanje biti provincija Idlib kojom vladaju militanti i teroristi.

- Sada je Idlib naš novi cilj, ali ne samo Idlib. Tu su dakako i teritoriji na istoku Sirije koji se nalaze pod kontrolom raznih grupa, ući ćemo u sve te regije - poručio je sirijski predsednik.

 

Zanimljivo je istaknuti kako Asad spominje potpuno oslobođenje Sirije doslovno od prvog dana - on svoju misiju nije menjao i bio joj je predan čak i u trenucima kada je retko ko osim njega verovao da bi taj dan mogao doći. Sada se čini da je taj dan itekako moguć i bliži nego ikad.

Valja spomenuti kako je u istom intervjuu takođe poručio kako će ruska vojska ostati u Siriji i nakon okončanja rata.

- Ruske oružane snage potrebne su u ovoj regiji zbog ravnoteže, sve dok se globalna situacija ne promeni, a kada će se ona promeniti ne znamo - rekao je.

Naravno, to nije novost - već ranije je objavljeno kako je Sirija dala na korišćenje Rusiji zračnu bazu Hmejmim na najmanje 40 godina.

Asad je takođe pozvao na povratak sirijskih izbeglica i naglasio kako je to nešto o čemu intenzivno razgovara s Moskvom (iz Rusije su takođe poručili kako je bitno da se stanovništvo vrati u Siriju).

No, glavno pitanje uskoro će postati Idlib. Kako osloboditi provinciju u koju su se zadnjih meseci sklonili svi poraženi militanti u Siriji? Dalje, Idlib je barem delimično pod kontrolom turske vojske koja aktivno sarađuje s militantima.

Izgleda teško, ali ne i nemoguće. Za Siriju će uspeh ofenzive na Idlib, kada krene, ponovno zavisiti, kao i u slučaju jugozapada, od spoljnih faktora.

Artiljerija SAA spaljivala sever Hame i jug Idliba , više OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA