Najnovije

POČINJE PAKAO: Ruska oluja stiže u poslednji centar džihadista!

Sirijska vojska priprema veliku operaciju za oslobođenje pokrajine Idlib od terorista, rekao je visoko rangirani oficir.

Ruski avion u Siriji (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Sirijska vojska šalje municiju i vojnu opremu na sever zemlje u blizini granica pokrajine Idlib, otkrio je izvor.

“Vojnici dobijaju informacije da se teroristi na severu zemlje pripremaju za napad na sirijsku vojsku – preduzete su sve neophodne mere za jačanje položaja vojske, i oni sada mogu odbiti čitav niz mogućih napada,“ dodao je izvor.

Prema rečima ovog sagovornika, jedinice sirijske vojske se kreću ka severu pokrajine Hama. U sledećoj fazi se planira pokretanje ofanzive protiv položaja terorističke grupe DŽaiš al Iza  u gradovima poput Kafr Zita, Latamina, Latmin, Zakat Arbaen, Lahaja i Markabah.

Terorističke snage u pokrajini Idlib su oslabljene unutrašnjim sukobima. Tokom proteklih osam meseci, kao rezultat nekoliko sukoba između grupa boraca, poginulo je oko 8.000 radikala. Većim delom, oni su članovi grupa Hadžat Tahrir al-Šam i Fatah al-Šam koje su povezane sa Al Kaidom.

U sirijskoj pokrajini Idlib, radikalne grupe ostaju veoma raznovrsne. Ranije su stručnjaci već izjavili da takve različite grupe ne mogu mirno koegzistirati na istoj teritoriji, a zapadni svet želi da oni zamene demokratski izabranog Bašara al Asada.

Idlib se smatra glavnim centrom terorista u Siriji. Ovo se dogodilo jer je čitava pokrajina, izuzev šiitskih gradova Fua i Kafraja, bila preplavljena džihadistima koji su mobilisani u Turskoj početkom 2015. godine, proterujući sve provladine snage. Mnogi teroristi u drugim delovima Sirije su evakuisani u ovu pokrajinu kada su izgubili bitke od sirijske vojske, čineći to glavnim centrom džihadista u zemlji.

Ruska avijacija juče je gađala položaje Islamske države u provinciji Suvejda. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Su-57 u bazi Hmejmim u Siriji je najnoviji borbeni avion s fantastičnim mogućnostima.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA