Najnovije

Srpski "MIGOVI" prvi put lete pred Putinom: Parada povodom 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu

Šest "migova 29" koja je Srbija po najpovoljnijim uslovima krajem prošle godine dobila od Rusije, prvi put će javno poleteti početkom novebra ove godine.

Srpski "MIGOVI" (Foto: Jutjub)

Novi avioni 'mig 29' biće predstavljeni u novembru na paradi povodom 100 godina pobede u Prvom svetskom ratu, a na kojoj će specijalni gost biti Vladimir Putin.

Ovoj svečanosti, kako je već ranije potvrđeno i prisustvovaće i predsednik Rusije Vladimir Putin, a pozvani su i američki i francuski predsednik Donald Tramp i Emanuel Makron.

Vojska Srbije trenutno ima deset "migova 29", od kojih smo šest dobili prošle godine od Rusije. Prvi avion iz tog kontigenta imao je probni let proteklog vikenda i prošao je sve neophodne testove. U toku je završna faza prilagođavanja i ostalih letelica srpskim stadardima, a do novembra će svi avioni biti u upotrebi.

- Privodi se kraju proces modernizacije i dovođenje "migova" na standard "četiri plus". Sve u skladu sa ugovorom o vojnoj tehničkoj saradnji i nema nikakvih kašnjenja. Plan je da se šest novih migova pokaže premijerno na paradi, koja će se dogoditi u Beogradu povodom 100 godina od pobede u Velikom ratu, na kojoj je specialni gost Vladimir Putin - otkriva izvor.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje, već poručuje da će osam migova biti operativno do kraja oktobra.

- Sve se radi po planu i u skladu je sa vojno - tehničkim sporazumom. Ne mogu da kažem ništa više sem da se oni pripremaju za operativnu uoptrebu i da ćemo ih do kraja oktobra osam i devet "migova"imati na nebu. Sada se radi njihova modernizacija, odnosno avioni se prilagođavaju našim stadardima - naglašava Vulin.

- Znate, naša vojska je u periodu posle 2000. godine planski uništavana" Posebnu veliku nabavku imali smo 1987. godine. Nakon NATO agresije uništeno je mnogo toga i nije ništa nabavljano sve do 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, pa smo imali veća ulaganja u vojsku - dodaje ministar vojni i dodaje.

- Kada imate jaku vojsku, svako će dobro da razmisli da li da vas napadneće. Hoću da naglasim da je naša vojska u stanju da zaštiti mir i naš narod gde god da živi.

Avion koji je Vojska Jugoslavije poslala u istoriji pojavio se iznad Nevade, više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija pokazala nove “Mig-29”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA