Najnovije

DIPLOMATSKA KRIZA: Austrija zatvara granicu sa Nemačkom?!

Ako Nemačka prihvati dogovor Angele Merkel i Horsta Zehofera o izgradnji tri sabirna centra za migrante tražioce azila na granici s Austrijom, Beč je spreman da zaštiti svoje južne državne međe, dok bi Rim u tom slučaju rado stavio rampu na granični prelaz Brener prema Austriji.

Sebastijan Kurc, migranti (Foto: Sinhua/Pravda)

Ove jučerašnje pretnje zvaničnog Beča i Rima prve su evropske reakcije na krnji kompromis nemačke kancelarke i njenog ministra unutrašnjih poslova koji je spasio vladu u Berlinu od kolapsa, ali je istovremeno otvorio novo preispitivanje održivosti „Šengena”.

„Ne znamo šta se može desiti u sledećih nekoliko nedelja, zavisi šta će se dogoditi u Nemačkoj. Ako Berlin uvede nacionalne mere, to bi moglo imati lančane reakcije i moglo bi da znači da i Austrija treba da reaguje. Na duže staze, naša ambicija je Evropa bez unutrašnjih granica, što je moguće u srednjoročnom i dugoročnom periodu, dok u jednom kratkom periodu zavisi od onog što bude uradila Nemačka. U svakom slučaju, ’Šengen’ može opstati samo ukoliko pojačamo spoljne granice EU i zaustavimo priliv brodova koji krijumčare migrante”, upozorio je juče u Strazburu Sebastijan Kurc, austrijski kancelar i novi predsedavajući EU.

Zehoferovo potonje pojašnjenje izvesnih ključnih detalja dogovora sa Merkelovom izazvalo je dramatičnu objavu zvaničnog Beča.

„Sabirni centri na granici s Austrijom neće biti centri za pritvor migranata. Oni će moći slobodno da se vrate u Austriju, ali neće moći dalje u Nemačku”, naveo je Zehofer, opisujući profil „centara” čiju je izgradnju Merkelova prihvatila uprkos ranijem žestokom protivljenju takvoj ideji.

Sebastijan Kurc je odmah reagovao:

„Ukoliko dogovor postane zvaničan stav nemačke vlade, onda smo prinuđeni da delujemo kako bismo sprečili negativne posledice po austrijsko stanovništvo. Austrijska vlada spremna je da preduzme mere na južnoj granici.”

Pročitajte OVDE sve detalje o udaru na Merkelovu.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Članice EU podeljene oko migranata.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA