Najnovije

RUSKI AVION KOJI NEMA PANDAN U SVETU: Nevidljivi Su-57 namenjen za uništavanje svih vrsta ciljeva! (VIDEO)

Prvi dugoočekivani ugovor o snabdevanju ruskog Ministarstva odbrane lovcima pete generacije Su-57 spreman je za potpisivanje. Očekuje se da će prvu seriju aviona ruska armija dobiti sledeće godine. Vojni eksperti ocenjuju da će taj lovac biti glavni adut ruske avijacije.

Su - 57 (Foto: RIA)

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko kaže da su ti lovci potvrdili svoje karakteristike, kako na dosadašnjim testiranjima, tako i u borbenim uslovima u Siriji.

Prema njegovim rečima, trenutno je sve spremno za potpisivanje ugovora za isporuku dva aviona, koji prolaze završnu fazu testiranja.

U prvoj partiji, fabrika za izradu aviona u Komsomoljsku na Amuru treba da za ruske Oružane snage proizvede ukupno 12 takvih aviona.

Su-57 je ruski višenamenski lovac pete generacije, a namenjen je za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva, uništavanje kopnenih i površinskih ciljeva sa prevazilaženjem sistema PVO, nadgledanje vazdušnog prostora na velikoj udaljenosti od baze i uništavanje kontrolnog sistema za vazduhoplovne operacije protivnika.

Vojni eksperti navode da Su-57, koji je ranije nazivan PAK-FA i T-50, po nekim karakteristikama prevazilazi avione pete generacije koje imaju SAD i Kina.

Za Su-57 vojni eksperti kažu da je „nevidljiv“, da ima savremene radare i precizno oružje. Nova oprema i radari omogućavaju otkrivanje protivnika pre nego što oni uoče tog lovca.

Pored toga, među karakteristikama ovog lovca su i njegova visoka manevarska sposobnost na svim visinama, sposobnost da vodi borbe kako na velikoj, tako i na maloj udaljenosti, kao i potpuna integracija u automatizovani sistem upravljanja taktičkom avijacijom. Na taj način, Su-57 može postati punopravna jedinica u tzv. mrežnocentričnom sistemu ratovanja. Inače, mogućnost takvog ratovanja tretira se kao jedan od najvažnijih pokazatelja lovaca šeste generacije.

Eksperti ističu da je u skladu sa jedinstvenim karakteristikama aviona napravljeno i njegovo naoružanje. Neko od njih je namenski razvijeno isključivo za Su-57. To su rakete „vazduh-vazduh“ dugog dometa i oružje za uništavanje kopnenih ciljeva i ciljeva na vodi.

U naoružanje ovog lovca mogao bi da uđe i avijacioni top 9-A1-4071K, rakete klase „vazduh-vazduh“ R-73/RVV-MD (malog dometa), K-77-1/RVV-AE/SD (srednjeg dometa), K-37M/RVV-BD (dalekog dometa), a takođe rakete klase „vazduh-zemlja“: H-38ME (malog dometa), H-58UŠKE (protivradarske), H-35UE (taktičke protivbrodske). Pored toga, Su-57 bi mogao da bude naoružan i bombama na satelitsko navođenje KAB-500S.

Eksperti ističu da je oružje koje se koristi na Su-57 skoro duplo efikasnije nego ono koje se koristilo na ranijim generacijama aviona.

Ruski test-pilot Magomed Tolbojev je rekao da je Su-57 jedan od najnaprednijih aviona u razvoja ruske i svetske vazduhoplovne industrije. Prema njegovim rečima, taj lovac je budućnost ruske borbene avijacije.

Vojni ekspert Dmitrij Drozdenko navodi da će ruske Vazdušno-kosmičke snage time prvi put dobiti avion pete generacije, a da će Rusija biti druga zemlja u svetu koja ima avione koji su nevidljivi za radare, a takođe i sposobne da krstare na supersoničnim brzinama i sa integrisanim savremenim sistemima naoružanja.

„Što se tiče Su-57, taj avion po nekim parametrima nema pandana u svetu, čak u poređenju sa američkim lovcima pete generacije. To je pravi ultramanevarski avion, koji ima tzv. ’pametnu‘ elektronsku opremu, u koji je integrisan veliki broj različitih senzora, a koji omogućavaju sistemu i pilotu da imaju sveobuhvatnu integrisanu sliku onog što se dešava oko aviona. Takva svojstva nemaju američki avioni pete generacije“, kaže za Sputnjik Drozdenko.

Dva lovca Su-57 isprobana su i u Siriji ove godine. Pratili su ih avioni-laboratorije, koji su proveravali sve parametre rada oružja.

Kasnije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu otkrio da su u ratnim uslovima u Siriji isprobane i perspektivne krstareće rakete kojima će biti naoružani ruski lovci pete generacije Su-57.

On je precizirao da su te „perspektivne krstareće operativno-taktičke rakete“ lansirali upravo Su-57.

Šef Objedinjene avio-korporacije Jurij Sljusar je rekao da su se Su-57 dobro pokazali u Siriji, da su uspešno su prošli „vatreno krštenje“ i da su sve postavljene zadatke izvršili.

Ruski sistem S-500 biće sposoban da vodi bitke i u kosmosu, više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA