Najnovije

KRIMINALCI U "OFSAJDU": Nekrunisanim kraljevima podzemlja sugerisano da ne dolaze u centar Moskve

Uoči početka SP u fudbalu, ruska policija obavila je brojne operativne razgovore sa kriminalnim "autoritetima", odnosno vođama bandi kojima je sugerisano da se povuku i ne šokiraju i plaše brojne strane navijače koji su stigli iz raznih zemalja.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Nekrunisani "kraljevi podzemlja" su morali da za vreme Mundijala odustanu od dolaska u centar Moskve svojim skupim blindiranim vozilima koji imaju pratnju telohranitelja.

Kako piše agencija "Rosbalt", policijski inspektori su obavili brojne razgovore sa većom grupom "vorov v zakone", što u bukvalnom prevodu znači "ozakonjenih lopova", a u suštini su to vođe kriminalnih grupa. Kad se kreću kroz grad i dolaze u restorane uz njih ide grupa od najmanje pet, šest telohranitelja. Policija odlično zna da među nekim od tih vođa postoji velika međusobna netrpeljivost, pa se lako potežu i pištolji. 

Većina sa Kavkaza

Iz imena koje navodi agencija "Rosbalt" vidi se da su vođe kriminalaca kao i u sovjetsko vreme većinom sa Kavkaza: Gruzini, Jermeni, Osetini, Abhazi... To ne znači da među banditskim vođama nema Rusa i drugih slovenskih nacija, ali u policiji tvrde da se oni ne šepure brojnom pratnjom bodigardova. Čečeni imaju svoje plemenske banditske organizacije i oni se ne mešaju sa ostalima.

Za razliku od sovjetskih vremena kada je Moskva bila domaćin OI 1980, a tada je policija "očistila" grad od osoba koji su imali poveći zatvorski staž, kao i od registrovanih prostitutki. Sada se nije išlo na takve mere, ali su kriminalni "autorititeti" upozoreni šta sledi ako se dogodi bilo kakav incident. Do sada je zaista bilo sve spokojno, a vođe se "odmaraju" u svojim skupim dačama u Podmoskovlju i utakmice gledaju preko TV. Oni i, inače, ne idu na stadione.

I dok traje SP kriminalci imaju zabranu ulaska u Moskvu, pa u to vreme mogu da provode u raspravama o međusobnim sukobima onih koji su na slobodi i žele da budu na vrhu banditske piramide, kao što su Dmitrij Činturija, zvani Miron, i Eduard Asatrjan, zvani Edik Osetrina.

Nije nikakva tajna da su svih 11 ruskih gradova gde se igraju utakmice SP načičkane hiljadama kamera, pa policija vrlo efikasno hvata džeparoše, ali i druge koji se ogreše o zakon. Zbog toga mnogi gosti iz inostranstva hvale upravo gostoprimnost i bezbednost na ovom šampionatu. A to je velika reklama za Rusiju koju su mesecima blatili zapadni mediji sa ciljem da preplaše navijače da bi odustali od puta u najveću slovensku zemlju.

Vođama kriminalaca policija je dala još jedan zadatak - rečeno im je da preko svojih ljudi upozore razne grupe džeparoša da se okanu posla, inače će ih čekati žestoke kazne.

Pročitajte OVDE šta je to u Srbiji na meti međunarodnih pljačkaša?

Izvor: Novosti.online
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte ruske specijalne snage u akciji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA