Najnovije

UKRAJINCI POLUDELI ZBOG OVOGA! Putin tri puka nazvao po gradovima u Ukrajini – Lavovskim, Žitomirskim i NJežinskim

Vladimir Putin dao je 11 ruskih pukova i drugih vojnih jedinica imena u čast gradova u Ukrajini, Belorusiji i Poljskoj.

Vladimir Putin (Foto: RIA)

Sasvim konkretno: 6-ti tenkovski puk postao je Lavovski gardijski, 68-mi puk odsad je Gardijski Žitomirsko-Berlinski, a 163-ći — Gardijski NJežinski.

Devedeseta gardijska tenkovska dobila je novo ime - Vitebsko-Novgorodska divizija, 856-ti gardijski samohodni artiljerijski Kobrinski polk i 102-gi motostreljački Slonimsko-Pomeranski puk ta imena su dobili u čast beloruskih gradova.

U Oružanim snagama RF sada se pojavio i— 381-vi gardijski Varšavski artiljerijski puk, 150-ta motostreljačka divizija postala Idricko-Berlinska, a 400-ti samohodni artiljerijski puk — Transilvanski.

Kako se i moglo očekivati, Ukrajinci-rusofobi odmah su se nakostrešili. U Belorusiji su sve primili normalno, a Poljaci zasad „mudro ćute“.

Ukrajinska Radikalna partija upozorila je da da se iza davanja imena ruskim pukovima po ukrajinskim gradovima krije namera Moskve da „zauzme Ukrajinu“.

Ova partija je najavila da će odmah zatražiti da se vojni vrh izjasni u parlamentu: da li je spreman za odbijanje „ruske agresije“.

Načaelnik Generalštaba Ukrajine Viktor Muženko takođe je ocenio da se iza Putinovog poteza krije ambicija da „ide dalje“ jer su mu Krim i Donbas malo.

Muženko je uveren da je ruski lider nazivima jedinica „obeležio teritorije ukrajine na koje je bacio oko“.     

Poslanik ukrajinskog parlamenta Igor Lucenko potpuno je uveren:

„Nova imena pukova znače da je napad Rusije na našu zemlju neizbežan. A pripreme Ukrajine za odrbanu uveliko kasne i zaostaju za pripremama Rusije za napad“.

Muženiko i ostali su se uzbudili iako se u Putinovom ukazu naglašava da su imena pukova promenjena „radi čuvanja slavnih vojnih i istroijskih tradicija i vaspitavanja vojnika u duhu vernosti Otadžbini i položenoj zakletvi“.

U slučaju naziva se ukazuje da su ti pukovi odigrali ključnu ulogu u oslobađanju (u Drugom svetskom ratu) gradova čija imena nose. Tačnije: ponovo nose.

Jer, 68-puk je nastao od 93-će posebne tenkovske brigade koja je od 1. januara 1944-te nosila ime „Žitomirska“. Posle rata je 68-mi puk bio rasformiran, ali je prošle godine formiran iznova.

Slično je i sa novim imenima ostalih jedinica.

Protestovala je i Estonija nakon što je Putin 23-ćem lovačkom avio-puku vratio staro ime i nazvao ga „Talinskim“- po glavnom gradu te zemlje koje je do 90-ih bila u sastavu SSSR u čijem oslobađanju je učestvovao.

Pročitajte OVDE zašto su režimski mediji u Srbiji prećitali izjavu Sergeja Železnjaka u vezi Kosova i Metohije.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Nas niko nije slušao, poslušajte sada!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA