Najnovije

Dani Nikole Tesle širom Srbije u julu

Zanimljive riče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, samo su deo ovogodišnjih "Teslinih dana".

Nikola Tesla (Foto: Vikipedija)

Tokom čitavog jula širom Srbije će biti proslavljen Teslin rođendan - 10. jul, ali i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.

"Tesla dani" započeli su juče konferencijom u Novom Sadu, na kojoj su naučnici i stručnjaci iz preko 30 zemalja sveta govorili o održivom energetskom sistemu, vodenim resursima i biogorivima, obnovljivim izvorima energije i drugim izazovima 21. veka, a posebna atrakcija pratećeg programa bio je Tesla automobil, koji ovih dana krstari ulicama Novog Sada. Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jula, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju besplatan ulazak svim zainteresovanima, dok će Galerija "Čubrilo" na Gardošu prikazati izložbu "Fotografije iz Teslinog albuma".

Jedan od najzanimljivijih dođaja manifestacije "Tesla dani" biće održan u Kragujevcu - posetioci će, zahvaljujući Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Kancelariji za mlade, moći da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, da vide kako Teslin transformator proizvodi munje i kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala... Kao i svake godine, Sportsko turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

"Tesla dani" su deo rute "Putevima Tesle kroz Evropu", koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle i sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i 10 malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su mali muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na "Putevima Tesle" je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

 

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA