Najnovije

POČEO RAT AMERIKE I RUSIJE: Rusija podigla...

Rusija je povećala carine na uvoz određenih proizvoda iz SAD u rasponu od 25 do 40 odsto, kao odgovor na američke tarfie na uvozni čelik i aluminijum koje je u martu uveo Vašington, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Rusija i Amerika u sukobu (foto: Katehon)

„Kompenzacione mere se primenjuju kroz dodatne, više stope uvoznih dažbina u rasponu od 25 do 40 odsto na cenu uvezene robe. Primenjivaće se na određenu američku robu za koju postoji alternativni proizvod proizveden u Rusiji”, rekao je ministar Maksim Oreškin, prenosi agencija Tas s.

Pre svega, kako je precizirao, ove carine se odnose na određene vrste mašina za izgradnju puteva, na naftnu i gasnu opremu, alate za obradu metala i bušenje kamena, kao i na optička vlakna.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da bi Rusija u roku od tri godine mogla da uvede dodatne carine na uvoz robe iz SAD-a, kao meru odmazde, s obzirom na to da aktuelne kontramere Moskve ne amortizuju u potpunosti štetu nanetu ruskim izvoznicima izazvanu postupcima američkih vlasti.

„Šteta koju trpe ruski izvoznici zbog američkih trgovinskih ograničenja procenjuje se na 537,6 miliona dolara. To je iznos dodatnih troškova koje ruski dobavljači moraju da plaćaju u SAD-u. Naše povećane carine na sadašnjem nivou pokrivaju samo deo štete - 87,6 miliona dolara”, rekao je ministar Oreškin, prema saopštenju Ministarstva.

Dodao je da je to nadoknada na koju Rusija ima pravo prema pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), a da će ostatak kompenzacionih mera Rusija moći da uvede u roku od tri godine od stupanja na snagu povećanih tarifa u SAD - to jest 21. marta 2021. godine, ili ako STO objavi da američke mere nisu u skladu sa pravila te organizacije, javlja Tass.

OVDE pogledajte kako se ruska avijacija osvetila džihadistima za napad.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: U slučaju Trećeg svetskog rata

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA