Najnovije

SUD REKAO SVOJE: Porodica Siniše Malog mora da vrati zemlju koju je nelegalno prisvojila!

Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je naloženo da se deset hektara državne zemlje koju je pre 13 godina nezakonito prisvojila porodica ministra finansija Siniše Malog vrati državi.

Siniša Mali (Foto: Jutjub)

Kako piše KRIK, sudija Privrednog suda u Pančevu Boško Vuković je presudom iz maja 2017. godine odlučio da se deset hektara zemlje koju je nezakonito prisvojila porodica ministra finansija i doskorašnjeg gradonačelnik Beograda Siniše Malog vrati državi. On je tada u presudi napisao da je ugovor na osnovu kog je firma "Compost group" koju kontroliše Mali došla do zemlje "ništavan".

Tužene firme, "Compost group"  i "Alfa protein", žalile su se na presudu, a nakon više od godinu dana Privredni apelacioni sud u Beogradu odbacio je žalbe i potvrdio odluku da se zemlja vrati državi.

KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta kod Vršca.

Ovu zemlju koristila je kompanija "Alfa protein" u vlasništvu Srđana Gajića i na njemu proizvodila detelinu. Gajić je "Alfa Protein" privatizovao 2003. – u periodu dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju. Dve godine nakon privatizacije, Gajić je zemljište poklonio firmi porodice Siniše Malog "Compost group". Sklopili su ugovor o prodaji, ali zemlja nikada nije plaćena, otkrio je KRIK.

Gajić je zbog ovog posla krivično odgovarao. U februaru 2015. pravosnažno je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu jer je poklanjanjem državne zemlje, kako piše u presudi, "pribavio protivpravnu imovinsku korist za "Compost group". S druge strane, porodica Mali nikada nije bila predmet istrage iako je dokazano da je posao bio nelegalan i da su stekli finansijsku korist.

- Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara - prokomentarisao je slučaj Mali nakon što je KRIK objavio priču.

Postupak vraćanja zemlje državi pokrenulo je državno 

pravobranilaštvo 2007. godine – ono je tužilo firme "Alfa protein" i "Compost group"  tražeći da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je stao dve godine kasnije, a ponovo je pokrenut u novembru 2015, nepunih mesec dana pošto su novinari KRIK-a otkrili da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

U međuvremenu, sredinom 2013. godine dok je radio kao savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Mali je vlasništvo u firmi "Compost group"  besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića. Bivša supruga Siniše Malog rekla je u intervjuu KRIK-u da je Đolić samo fiktivno vlasnik tog preduzeća.

Komšinica ispričala zadnje trenutke heroja sa Košara. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Krik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Siniša Mali je simbol te simbioze bivšeg i sadašnjeg vašeg režima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA