Najnovije

DA LI JE OVO KRAJ PREGOVORA AMERIKE I SEVERNE KOREJE-POMPEO: Ako smo mi gangsteri...

Pjongjang je optužio SAD da su se ponele "gangsterski" pri predstavljanju svojih zahteva o nuklearnom programu Severne Koreje. Na to je reagovao američki državni sekretar Majk Pompeo: Ako su zahtevi o nuklearnom programu koje su SAD postavile Severnoj Koreji "gangsterski", onda je i ceo svet takav. Pozvao je Kim DŽong Una da ponovi "čudo" ekonomskog rasta Vijetnama time što će unaprediti odnose s SAD.

Kim i Tramp (foto: Jutjub)

Nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje u Tokiju, Majk Pompeo je odgovorio na optužbe Pjongjanga, koji je kritikovao zahteve SAD o nuklearnom programu Severne Koreje.

"Ako su ti zahtevi bili gangsterski, onda je ceo svet gangster. LJudi će uvek davati neprikladne komentare posle sastanaka. Da obraćam pažnju na štampu, poludeo bih", rekao je Pompeo, prenosi AP.

Američki državni sekretar kaže da će put ka denuklearizaciji biti težak i pun izazova i podseća da će kritičari uvek pokušavati da umanje ono što su SAD postigle.

Pompeo je rekao da je formirana radna grupa koja će odrediti kako će tačno biti proverena denuklearizacija Severne Koreje, a za četvrtak je planiran sastanak u Pentagonu na kojem će se razmatrati povratak posmrtnih ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata.

Poziv Severnoj Koreji da prati put Vijetnama

Obraćajući se članovima američko-vijetnamske poslovne zajednica u Hanoju, Pompeo je pozvao severnokorejskog lidera Kim DŽong Una da ponovi "čudo" ekonomskog rasta Vijetnama time što će unaprediti odnose s SAD.

Naglasio je da SAD ispunjavaju obećanja data bivšim neprijateljima, prenosi AP.

Dodao je da bi iskustvo Vijetnama, od kako je ta zemlja normalizovala odnose sa SAD 1995. godine, trebalo da bude dokaz za Severnu Koreju da su prosperitet i partnerstvo sa SAD mogući, nakon decenija sukoba i nepoverenja.

Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono rekao je na sastanku u Tokiju da su i Južna Koreja i SAD potvrdile da će nastaviti sa sankcijama protiv Severne Koreje, sve dok ne prekinu svoje nuklearne i raketne programe.

Pjongjang je optužio SAD da su se ponele "gangsterski pri predstavljanju svojih zahteva o nuklearnom programu Severne Koreje, čime su demantovali tvrdnje američkog državnog sekretara koji je rekao da je postigao napredak o ključnim problemima, navodi Rojters.

"SAD su predložile jednostrane i gangsterske zahteve za denuklearizaciju", rekao je portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je rekao da je Pompeova delegacija zahtevala jednostranu, kompletnu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Severne Koreje, prenosi Rojters.

Pjongjang veruje Trampu 

Uprkos tome, MSP Severne Koreje navodi da Sever i dalje veruje američkom predsedniku Donaldu Trampu.

"I dalje pridajemo važnost poverenju koje imamo u predsednika (Donalda) Trampa", navodi se u saopštenju, prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

Lider te zemlje, Kim DŽong Un, navodno je napisao pismo Trampu, koje je uručeno američkom Pompeu tokom posete Pjongjangu, navodi Tas.

Pompeo je juče završio dvodnevnu posetu Severnoj Koreji, gde je razgovarao sa Kim Jong Čolom, visokim zvaničnikom Korejske radničke partije, a posle razgovora Pompeo je rekao da je u nekim oblastima postignut veliki napredak.

Međutim, Severna Koreja je nezadovoljna stavom SAD iznetim tokom razgovora jer Vašington jednostrano insistira na potpunoj denuklearizaciji te zemlje, napominje ruska agencija.

OVDE pogledajte izjavu severnokorejskih zvaničnika koja je izazvala reakciju Pompea.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prvi susret američkih zvaničnika sa nekim severnokorejskim zvaničnikom od kraja Korejskog rata

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA