Najnovije

DAČIĆ O SAMITU: Da EU pokaže da je ...

Suština predstojećeg Samita o zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu jeste da se, osim dogovora o konkretnim projektima o razvoju ekonomskih i političkih odnosa u regionu, pokaže da je tema proširenja EU još uvek aktivna i da je na njenoj agendi, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić, EU, SAD (foto: Sinhua/Pravda)

Dačić je rekao da će sutra, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, održati sastanke sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova, a da će nakon toga uslediti i centralni samit premijera sa šefovima država i vlada nekih zemalja EU. 

"Centralna stvar samita je da je što je pitanje pokrenuto i što se uopšte neko setio da pokaže da je proširenje EU na zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU", rekao je ministar.

Zahvalnost na inicijativi, ističe, dugujemo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Srpski ministar spoljnih poslova poručio je uoči samita i da postoje različiti stavovi i da se iznose idelje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

"Tako da je, u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguce pristupanje", poručuje Dačić.

On je rekao i da se Velika Britanija trudi da se ovogodišnji samit ne odnosi samo na ekonomiju ili povezivanje, već i da se pokrenu neke političke teme, kao što je pomirenje u regionu, nestala lica...

Dačić je podsetio da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Nakon ministarskog sastanka u ponedeljak, u utorak će se održati sastanak premijera svih balkanskih država.

Na Samitu će, pored ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, učestvovati i države clanice EU koje učestvuju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Slovenija i Hrvatska).

OVDE pogledajte može li Vučić da politički preživi referendum o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Priština mora da shvati da će im biti samo teže

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA