Najnovije

HOĆE LI VLAST SRBIJE POPUSTITI: Muslimani traže od Srbije novac za propagandni film o Srebrenici

Producenti filma o Srebrenici, koji priprema nagrađivana rediteljka iz Bosne i Hercegovine Jasmila Žbanić, zatražiće finansijsku pomoć od Srbije.

Potočari (foto: Jutjub)

Oni planiraju da ponude Srbiji da uđe u koprodukciju projekta koji se bavi jednom od najbolnijih tema u njenoj skorijoj istoriji a čiji je jedan od protagonista ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Pomoć u realizaciji nekog projekta deli se preko Filmskog centra Srbije koji ima Konkurs za manjinske koprodukcije i na kojem su poslednjih godina sredstva dobijali značajni reditelji iz regiona poput Dalibora Matanića i mnogih drugih.

Jasmila Žbanić (44), uz oskarovca Danisa Tanovića, predvodi grupu filmskih stvaralaca iz BiH koja se formirala i oglasila posle rata. Za film “Grbavica” je 2006. nagrađena Zlatnim medvedom u Berlinu. To delo se pamti po maestralnoj ulozi Mirjane Karanović, a u Beogradu je prikazano praktično odmah posle Berlina, dan po završetku zvaničnog programa Festa u Sava centru kao poseban dodatak te manifestacije.

Govoreći o pripremi filma o Srebrenici za bosanske medije ona je navela da joj je partnerka u tom projektu Đemila Talić Gabrijel, koja živi u Australiji i koja je bila producentkinja u njenom prethodnom ostvarenju “Za one koji ne mogu da govore”.

Nedavno se nedeljnik NIN bavio ovom temom i tom prilikom citirane su reči Jasmile Žbanić prenete iz bosanskohercegovačkih medija.

- To je jedna vrlo teška tema. Govorimo o trenutku istorije koji je mogao da bude drugačiji za 8.000 ubijenih da je samo neko imao hrabrosti i doneo drugačiju odluku. Za mene, ovo je jedna vrlo emotivna priča o Evropi i mojoj zemlji. Ima puno ljudske dvosmislenosti u onome što znamo o Srebrenici. Kada počnete da istražujete, onda vidite koliko dimenzija je bilo u Srebrenici. Svi imamo neko iskustvo kada smo bili prisiljeni da radimo stvari zbog kojih posle žalimo. Zašto nismo učinili nešto da bude drugačije - rekla je Žbanićeva.

Projektovani budžet za film o Srebrenici, koji prema podacima sa portala Skrindejli ima radni naslov “Quo vadis, Aida”, iznosi oko 4,5 miliona evra. Neke zemlje su se već uključile u rad na filmu kao što su Nemačka i Švajcarska, a na pomenutom portalu piše da ga je i Norveška podržala.

Glumačka podela još nije obelodanjena pa ni to ko će igrati Mladića.

OVDE pogledajte sve o napadu na Srbe i Mitropolita Amfilohija od strane Šiptara u Crnoj Gori.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zbog ovakvih stvari se desila Srebrenica

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA