Najnovije

Koliko bi Albanci zaista mogli da dobiju poslanika u Skupštini Srbije kada reintegrišemo Kosovo i Metohiju?

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske je u javnosti pokrenuo pitanje spremnosti srpskog društva da ponovo integriše Albance sa Kosova i Metohije u politički i društveni sistem Srbije.

Skupština Srbije (Foto: Sinhua)

Piše: Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

Ovo jeste zanimljivo i važno pitanje, a stav Narodnog slobodarskog pokreta je da Srbija kao država i srpsko društvo imaju potpuni demokratski i svaki drugi kapacitet da Albanci sa Kosova i Metohije unutar države Srbije dobiju desetostruko bolji tretman negoli što ga imaju Srbi koji danas žive na onoj teritoriji koju kontrolišu privremene institucije iz Prištine.

Takođe smatramo da nimalo nije sporno da u Narodnoj skupštini sedi onoliko poslanika albanske nacionalnosti koliko na demokratskim izborima partije koje ih predstavljaju mogu da dobiju. A brojke govore da već godinama unazad na izborima na KiM izlazi između 700.000 i 800.000 birača (gde je i preko 100.000 Srba i drugih nealbanaca), dok je ta brojka u Srbiji negde oko 3.800.000 (sa oko 100.000 Srba sa KiM). Dakle prostom računicom vidimo da Albanci sa Kosova i Metohije ne bi mogli da imaju više od 50 mandata u Narodnoj skupštini, a što je oko jedne petine ukupnog broja mandata. Sa ovim brojem mandata oni ne bi mogli da budu remetilački faktor iako mnogi pokušavaju da „naduvavanjem“ broja Albanaca koji žive na KiM uplaše javnost Srbije i prikažu kako je potpuno nemoguće da oni budu deo Srbije jer bi to značilo da će nas „progutati“.

Naravno, mi smo duboko svesni da u dogledno vreme ta vrsta povratka Albanaca u institucije Srbije neće biti realna, ali ukoliko se predano bude radilo na tome sasvim je moguće da se u narednoj deceniji stvari vrate koliko toliko u normalu. Na kraju, istine radi treba reći da desetine i desetine hiljada Albanaca sa KiM danas po svetu putuju sa srpskim pasošem i ni njima ni nama to ne predstavlja nikakav problem, naprotiv.

Šta je Bakir Izetbegović poručio Dodiku pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA